Boc cere Eximbank sa taie salariul conducerii la 1.000 euro

Sambata, 13 Februarie 2010, ora 00:33
1860 citiri
Boc cere Eximbank sa taie salariul conducerii la 1.000 euro

Premierul Boc a cerut Eximbank sa reduca salariul conducerii de la circa 20.000 euro in prezent la 1.000 de euro, corespunzator indemnizatiei unui secretar de stat, dupa modelul Fondului Proprietatea, avertizand ca altfel vor fi identificate si alte solutii pentru a efectua diminuarea.

El a afirmat, vineri seara, la OTV, ca ar fi normal ca salariul directorului Eximbank sa fie stabilit la nivelul indemnizatiei unui secretar de stat, aratand ca, in caz contrar, pot fi gasite solutii in acest sens. Premierul a facut trimitere la conducerea Fondului Proprietatea, unde salariul directorului va fi redus pana la inceputul lunii martie.

Fostul director general al Fondului Proprietatea Daniela Lulache a incasat anul trecut 1,86 milioane lei (441.000 de euro) de la Fond, banii reprezentand indemnizatii de conducere, bonus de performanta si compensatii, potrivit declaratiei de avere publicate pe site-ul Fondului.

Ea a fost revocata din functie de Consiliul de Supraveghere al FP in luna decembrie, in locul sau fiind numit Ionut Popescu, consilier pe probleme economice al premierului Emil Boc.

In urma informatiilor aparute in presa pe marginea compensatiilor primite de predecesoarea sa, noul director general al FP a anuntat ca va solicita ca remuneratia sa sa fie limitata la nivelul celei primite de un secretar de stat, respectiv cel mult 4.800 lei pe luna.

In luna octombrie, presedintele Traian Basescu a declarat ca EximBank, condusa de Ionut Costea, cumnatul liderului PSD Mircea Geoana, ar fi trebuit sa ramana in regimul institutiilor statului si sa fie supusa legii unice de salarizare a functionarilor publici, fiind o banca alimentata cu bani de la buget.

"Am un sentiment de revolta ca s-a scapat la EximBank, la domnul Costea s-a scapat. Nu e vorba numai de domnul Costea.

Intr-o banca a statului care trebuie sa dea garantii pentru operatiuni de comert exterior se duce un domn politic acolo si are circa 25.000 de euro salariu pe luna. Nu este posibil, cand acea banca este alimentata cu bani din bugetul de stat.

EximBank-ul trebuie sa ramana in regimul institutiilor statului. Probabil mai sunt institutii", a spus Basescu.

Eximbank a precizat atunci ca remuneratiile conducerii bancii au fost aprobate in AGA, singurul for care poate decide modificarea lor, insa managementul bancii va respecta o eventuala decizie a institutiilor statului de shimbare a sistemului de plata a executivilor din institutiile financiar-bancare cu capital de stat.

Institutia de credit preciza totodata ca remuneratia conducerii executive actuale este aceeasi cu a conducerii anterioare si nu a fost modificata ca urmare a numirii sau in timpul prezentului mandat.

Deputatul PDL Mircia Giurgiu a anuntat, joi, ca va depune, saptamana viitoare, in Parlament, un proiect de lege care prevede obligativitatea publicarii pe site a salariilor tuturor conducatorilor de institutii platiti din bani publici, astfel incat sa nu mai existe confidentialitate in cazul acestora.

Deputatul a precizat ca de acest proiect de lege sunt vizati, printre altii, directorii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, ai Fondului Proprietatea si ai Eximbank.

De asemenea, prin proiect se urmareste eliminarea acordarii de zeci de salarii compensatorii pentru directorii de institutii care sunt schimbati din functii inainte de expirarea mandatului. 

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#boc, #eximbank, #salariu, #diminuare , #stiri Eximbank