Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

CCIR: Majorarea TVA, masura nesanatoasa pentru afaceri

CCIR: Majorarea TVA, masura nesanatoasa pentru afaceri

Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) considera ca majorarea TVA de la 19% la 24% este o masura nesanatoasa atat pentru mediul de afaceri, cat si pentru bugetul Romaniei, in timp ce cursul de schimb valutar va inregistra o crestere cu efect direct asupra stoparii investitiilor, informeaza NewsIn.

Reprezentantii CCIR considera drept "iluzorie" cresterea veniturilor la buget pe seama majorarii TVA, avand in vedere viitoarea scadere a consumului, ce va produce efecte in cascada: scaderea productiei, scaderea profiturilor firmelor si, implicit, a impozitului pe profit si cresterea somajului ce va greva Bugetul de Stat.

Pe de alta parte, in opinia CCIR, impozitarea tichetelor de masa va duce la scaderea veniturilor salariatilor.


"Impozitarea tichetelor de masa va duce la scaderea veniturilor salariatilor, care, in acelasi timp, vor trebui sa suporte o scumpire a produselor, inclusiv cele alimentare, pe seama cresterii TVA. Ca urmare a acestor masuri cursul de schimb valutar va inregistra o crestere cu efect direct asupra stoparii investitiilor, mai ales in domeniul productiv, care necesita o profunda retehnologizare" precizeaza CCIR, intr-un comunicat emis marti.


In acelasi document se mai arata ca "modificarea Codului Fiscal ar trebui sa respecte termenul legal de 6 luni pana la intrarea in vigoare, in asa fel incat sa permita firmelor adaptarea la noile reglementari respectiv evaluarea impactului majorarii de taxe si impozite asupra bugetelor de venituri si cheltuieli ale companiilor si modificarea logisticii (programe de gestiune, facturare, contabilitate, reprogramarea caselor de marcat si altele)".


CCIR vine cu propuneri, altele decat cele luate de guvern, si anume mentinerea la un nivel cat mai scazut a fiscalitatii, in special a contributiilor pentru asigurari sociale datorate asupra personalului angajat, impozitarea unica cu 16% a tuturor activitatilor de natura economica, inclusiv a microintreprinderilor si modificarea legislatiei in asa fel incat sa se urgenteze recuperarea datoriilor catre Bugetul de Stat, inclusiv recuperarea acestor datorii de la firmele cu capital de stat, modificarea legislatiei si inasprirea pedepselor pentru evaziunea fiscala.


De asemenea, o alta propunere ar fi angrenarea Eximbank in acordarea de credite cu dobanzi preferential pentru partea de cofinantare a proiectelor din bani europeni si reducerea cheltuielilor bugetare prin raportarea unica si in format electronic asupra tuturor contributiilor de asigurari sociale si fonduri speciale, in asa fel incat sa se reduca personalul bugetar angrenat in aceasta operatiune, precum si reducerea spatiilor de arhivare a raportarilor pe hartie.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1464 ori
Citeste mai multe desprebuget impozitare majorare masa tichete tva