Dupa modelul european, managerii romani isi recupereaza datoriile cu firme specializate

Luni, 10 Iulie 2006, ora 05:25
1120 citiri

Fie ca sunt banci ori alt tip de institutie financiara, fie alt tip de companii (de stat sau private, mai mari sau mai mici, nationale ori multinationale), toate se confrunta in economia de piata ori cu flagelul blocajului financiar, ori, mai rau, cu fenomenul intarzierilor la platI din partea clientilor. Ambele boli tind sa se cronicizeze, si, evident, e nevoie de tratamente sI doctori care sa aplice medicatia.In cazul blocajului financiar, cea mai rapida forma de iesire din criza este compensarea. Astfel, debitele inregistrate de o companie pot fi recuperate de creditor de la un client al acesteia. Daca se intampla ca acesta sa fie sI creditor pentru cel care a demarat actinea de recuperare, atunci lantul se inchide perfect. Din pacate aceste situatii ipotetice sunt mai putin frecvent sI se vor rari cu cat numarul societatilor cu capital de stat se diminueaza.

In Occident, cea mai uzitata metoda de recuperare poarta denumirea de factoring, in traducere Dictionarului de Economie A"metoda prin care o companie transera sau vinde debitele sale catre o institutie financiaraA". Treptat, treptat, ideea prinde sI la noi dupa o perioada de tatonari sI neincredere. Metoda primitiva a A"recuperatorului cu muschi, sabie ninja, cagula sI pistolA" pierde din prozelitI, cu o mana de ajutor data de Politia.

Firmele de avocatura, cele care duc greul procesului de recuperare isI vad concurenta batandu-le la usa, cu sau fara voia lor.

Cele mai delicate probleme sI grosul clientilor pentru firmele de recuperare vor veni din randul instituA'iilor financiare. Potrivit directorului Biroului de Credit, Serban Epure, valoarea creditelor restante totaliza, la sfarsitul primului trimestru din acest an, aproape 200 de milioane de lei noi (2,7 milioane euro, 1,2 milioane dolari si 1.120 miliarde lei vechi), 80% din restante fiind inregistrate in cazul creditului de consum. El a aratat ca analizand structura restantelor pe tipuri de credite - credit de consum, credit ipotecar, linie de credit si credit pe card - se observa ca imprumutul de consum domina atat ca numar, cat si ca valoare a restantelor. Astfel, la valoarea restantelor din creditele de consum totaliza 167,5 milioane de lei, avand o pondere de 80% din total, sub aspectul numarului restantelor. Creditelor pe card le revine un procent de 15%, nivelul restantelor insumand 19,3 milioane de lei. Cele mai reduse restante au fost inregistrate in cazul creditelor ipotecare (3,6 milioane de lei) si a liniilor de credit (264.422 lei), cu ponderi de 1% din numarul total.

Cum piata e mare, e loc pentru multe firme. Deocamdata miile de dosare aduc profituri din comisioane consistente pentru recuperatori. Spre exemplu, numai firma Urban si Asociatii a realizat o cifra de afaceri de opt miliarde de lei, din comisioanele din recuperarea de creante (ea va infiinta o firma care se va ocupa in exclusivitate de creante bancare, Creditban ). In general aceste comisioane sunt negociabile, functie de numar de dosare, suma de recupera sI bineinteles volumul de munca (ele se invart in jurul a 5%). Firmele de telefonie mobila sI-au angajat sI ele recuperatori, Kasolventia sau Credit Info fiind cele mai intalnite nume de pe citatiile primite de debitori.

Chiar sI ANAF va trece la externalizarea operatiuni de disciplinate a platitorilor de impozite: A"de anul viitor, vom externaliza executarea silita la persoanele fizice care practica activitati independente, categorii din care fac parte avocatii, notarii, consultantii si taximetristii. Vom organiza licitatie, iar societstile castigatoare vor primi un comision de 3-4-5% din suma recuperataA", a declarat vicepresedintele Agentiei, Daniel Chitoiu.

Numai in perioada 1 martie-6 aprilie, 5.753 de agenti economici aflati in situatia de a fi actionati in instanta pentru recuperarea de obligatii bugetare de 32.730 miliarde de lei.

SI Eximbank va pregati un corp propriu de executori fiscali pentru recuperarea unor creante bugetare provenite din credite acordate cu garantii ale statului, dupa cum a stabilit Guvernul.

Oricum, creditorii trebuie sa se miste repede, pentru a oferi firmelor specializate posibilitatea sa adune restantele pana la prescrierea legala a datoriei.

Bloombiz

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...