Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Exporturile Romaniei au scazut cu 50% fata de 2007

Exporturile Romaniei au scazut cu 50% fata de 2007
Statisticile indica o reducere cu 52,6% a exporturilor catre tarile din afara spatiului UE, iar marii clienti externi nu si-au facut planul de comenzi pentru 2009. Probabil ca si aceste societati asteapta o clarificare a situatiei mondiale inainte de a se angaja in cheltuieli.


Exporturile conteaza pentru o treime din PIB, deci este posibil ca aceasta reducere sa duca la o recesiune in 2009, crede Mihai Ionescu, presedinte Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), citat de Antena 3.Ionescu a atras atentia asupra unor disfunctionalitati ale pietei romanesti, el a remarcat ca "Eximbank devenise un jucator pe piata interbancara, or, rostul ei este sa finanteze exportatorii din capitalul sau de circa 200 milioane euro".Exportatorii nu au folosit instrumentele puse la dispozitie deEximbank deoarece costurile acestora "erau mai mari decat produsele bancilor comerciale".Ei se mai plang si de birocratia excesiva, dar si de politizarea exagerata a institutiei, care urmareste ciclul electoral, fapte ce au afectat activitatea bancii. Ei ar dori o depolitizare a bancii, debirocratizarea si reducerea costurilor finantarii, pentru a putea accesa mai usor fondurile europene.La presiunea clientilor, Eximbank a redus cu 50% comisioanele aplicate produselor de garantare, asigurare si finantare incepand din 11 decembrie, iar dobanzile sunt mentinute la nivelul lunii septembrie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 879 ori