Masurile de recapitalizare a EXIMBANK au fost aprobate

Vineri, 09 Decembrie 2005, ora 02:16
804 citiri

Guvernul a aprobat in sedinta de astazi masuri privind recapitalizare Bancii de Export-Import a Romaniei EXIMBANK SA.

"Astazi am decis o noua majorare a capitalului EXIMBANK cu o suma de 5.600 de miliarde de lei, care reprezinta un sprijin important pentru activitatile de export si pentru firmele exportatoare din Romania" - a afirmat Primul-Ministru Calin Popescu-Tariceanu la finalul sedintei de Guvern.

"Am stabilit ca una din principalele prioritati ale Programului de guvernare in domeniul economic sprijinirea exportului. Aceasta este una din putinele masuri care servesc in mod practic la promovarea exporturilor, pentru ca EXIMBANK va avea o capacitate sporita de acorda credite pentru export, garantii pentru export, acoperirea riscurilor pentru export si anume activitatea specifica unei banci de acest gen care se ocupa cu promovarea exporturilor" a adaugat premierul.

Potrivit ordonantei de urgenta adoptate de Guvern, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, in calitate de actionar majoritar al EXIMANK, a fost mandatata sa propuna Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor bancii majorarea capitalului social.

Dupa aprobarea propunerii, capitalul social al bancii se va majora prin emiterea de noi actiuni cu valoare egala cu valoare nominala actuala, respectiv 6 lei RON/actiune.

Suma va fi platita pana la 31.12.2005, in contul AVAS, la solicitarea acestuia, in calitatea sa de actionar majoritar care reprezinta statul in Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor EXIMANK. Suma va fi utilizata exclusiv pentru majorarea participarii AVAS la capitalul social al bancii.

Potrivit actului normativ, veniturile bugetului de stat pe anul 2005 se majoreaza cu suma de 560 milioane lei RON, din care la taxa pe valoarea adaugata se majoreaza cu 400 milioane lei RON, la accize cu suma de 80 milioane lei RON si la taxe vamale cu suma de 80 milioane lei RON.

AMOS News