Vezi ce firme pot plati TVA la incasare

Joi, 10 Martie 2011, ora 12:33
2490 citiri
Vezi ce firme pot plati TVA la incasare

Firmele care executa proiecte din Programul national de dezvoltare a infrastructurii si au atras credite garantate de stat sau Eximbank vor putea achita TVA la incasarea sumelor aferente lucrarilor realizate, prin derogare de la prevederile Codului Fiscal, potrivit unui proiect de OUG, citat de Mediafax.

In nota de fundamentare a proiectului se arata ca, potrivit Codului Fiscal, prestarile de servicii care determina decontari sau plati succesive, cum sunt serviciile de constructii-montaj, consultanta, cercetare, expertiza si alte servicii similare, sunt considerate efectuate la data la care sunt emise situatii de lucrari, rapoarte de lucru si alte documente similare, alte documente similare pe baza carora se stabilesc serviciile efectuate sau, dupa caz, in functie de prevederile contractuale, la data acceptarii acestora de catre beneficiari.

Perioada de decontare nu poate depasi un an, iar data la care sunt considerate efectuate serviciile constituie faptul generator pentru taxa pe valoarea adaugata.

"Avand in vedere ca pentru lucrarile efectuate in cadrul Programului national de dezvoltare a infrastructurii aprobat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 105/2010, plata acestora va fi efectuata la acceptarea situatiilor de lucrari de catre beneficiari, respectiv la receptia finala a lucrarilor , iar termenele de acceptare exced perioadei de un an prevazuta de Codul fiscal, pentru a nu obliga prestatorii sa colecteze taxa pe valoarea adaugata inainte de receptia finala a lucrarilor, prin prezentul proiect de Ordonanta de urgenta stabileste ca exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata intervine ulterior faptului generator de taxa, respectiv la data incasarii contrapartidei pentru respectivele lucrari", se arata in nota de fundamentare a proectului de ordonanta de urgenta.

Proiectul de OUG stabileste ca de facilitate beneficiaza doar prestatorii prevazuti la articolul 4 din OUG 105/2010, adica firmele care au contractat credite cu garantii de stat sau cu garantii de la Eximbank.

"In principiu, atunci cand se deroga de la regulile care stabilesc exigibilitatea TVA, are loc o abatere de la prevederile Directivei 112 referitoare la regimul comunitar al TVA.

Fiind vorba despre o atare abatere si dat fiind caracterul special al derogarii invocat in proiectul de OUG, in opinia mea ar trebui solicitat acordul Comisiei Europene", a declarat pentru MEDIAFAX Dan Scwartz, managing partner al firmei de consultanta Scot & Company Consulting.

El a precizat ca propunerea incalca totodata si principiul neutralitatii, care impune acelasi tratament fiscal tuturor contribuabililor, cu implicatii negative in ceea ce priveste respectarea regulilor care stau la baza unei competitii comerciale corecte.

"Cu alte cuvinte, derogarea propusa favorizeaza companiile (...) care vor beneficia de posibilitatea de a plati TVA dupa data incasarii contravalorii serviciilor prestate, prin comparatie cu celelate companii prestatoare de servicii, care datoreaza si trebuie sa plateasca TVA in conditiile generale impuse de Codul Fiscal.

Guvernul a aprobat la finele anului trecut o ordonanta de urgenta pentru realizarea Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii, care se va derula in perioada 2011 - 2020 si va fi gestionat de ministerele Dezvoltarii si Mediului.

Astfel, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului va primi bani la capitolul "Infrastructura in domeniul dezvoltarii regionale", pentru realizarea, modernizarea sau reabilitarea a 10.000 de km de drumuri judetene si de interes local, precum si pentru "modernizarea satului romanesc prin imbunatatirea calitatii vietii pentru populatia rurala".

Ministerul va folosi fondurile pentru realizarea de retele de canalizare si statii de epurare a apelor uzate, precum si de retelele de alimentare cu apa a localitatilor.

Potrivit ordonantei, Ministerul Mediului va primi fonduri la capitolul "Infrastructura in domeniul mediului" pentru programe multianuale de mediu si gospodarire a apelor, pentru infrastrustructura in domeniul gospodaririi apelor, lucrari hidrotehnice de aparare impotriva inundatiilor, marirea gradului de siguranta a barajelor si reabilitarea zonei costiere.

In actul normativ se mai mentioneaza ca finantarea proiectelor prioritare prevazute prin ordonanta se asigura din sume alocate anual cu acesta destinatie din fonduri externe rambursabile si nerambursabile, de la bugetul de stat, prin bugetele ministerelor de resort, precum si din alte surse legal constituite, pe baza documentatiilor tehnico-economice aprobate.

In vederea realizarii proiectelor prestatorii, executantii si furnizorii pot contracta credite bancare, beneficiind de garantia statului. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#firme plata tva la incasare, # credite garantate de stat, # eximbank, # programul national de dezvoltare a infrastructurii , #stiri Eximbank