In plin sezon, hotelierii dubleaza preturile

Vineri, 05 Iunie 2009, ora 09:40
4903 citiri
In plin sezon, hotelierii dubleaza preturile

Dominat de hoteluri construite inainte de 1989, cu o capacitate de cazare de trei ori mai mica decat a bulgarilor, litoralul romanesc incearca in acest sezon estival sa atraga peste un milion de turisti, cu preturi insa care nu rivalizeaza deocamdata cu ofertele puse pe masa de bulgari, greci si turci.

La inceput de sezon estival turismul de pe litoralul romanesc nu are nicio cifra exacta.

Fie ca este vorba despre numarul de turisti romani sau straini, despre numarul de hoteluri sau de incasarile operatorilor, toate cifrele sunt estimate si mai mult, difera in functie de institutia care face aprecierea.

Astfel, litoralul incepe sezonul estival cu o raportare la un numar de 800.000 de turisti in 2008 (Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc-FPTR), dar si cu un nivel de 1,3 milioane de persoane (Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism-ANAT).

"Nu exista o monitorizare a numarului de turisti in Romania care sa ofere date oficiale.

Putem face aprecieri doar pe baza pachetelor vandute in agentiile de turism si pe baza datelor oferite de Institutul National de Statistica, ce prezinta insa doar indicatori precum numarul de innoptari si intrari in tara", a declarat Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al ANAT.

Preturi mai mici prin agentiile de turism

"Negociem cu hotelurile tarifele pe camera inca de la inceputul anului.

Turistul poate cumpara doar doua nopti de cazare sau un sejur de sapte nopti, iar pretul pe care il va plati prin agentie este mai mic fata de cel de receptie", a declarat Noemi Hagan, asistent manager la agentia de turism Eximtur, unul dintre primii trei jucatori de pe piata.

Ea a mai adaugat ca depinde si de hotelul la care merge turistul, reducerile oferite agentiei de turism de catre hoteluri fiind diferite de la o unitate la alta.

"Cu tot cu comisionul adaugat de noi de pana la 10% avem un pret mai mic comparativ cu pretul de receptie de pana la 30%", a spus Noemi Hagan, asistent manager al agentiei de turism Eximtur, unul dintre cei mai mari touroperatori de pe litoral, alaturi de Mareea, Novatravel, Intertour sau Magest Turism.

Infrastructura turistica: 10-20 de hoteluri construite de la zero dupa 1989

Numarul de locuri de cazare in hotelurile de pe litoral se ridica la 78.000, dupa cum apreciaza Raducan, in timp ce pe litoralul bulgaresc sunt aproape 190.000 de locuri de cazare in cele 716 hoteluri, potrivit datelor de pe novinite.com, care citeaza Institutul de Statistica din Bulgaria.

Capacitatea turistica de cazare totala de pe intreg litoralul romanesc (hoteluri, moteluri, vile, pensiuni), inclusiv orasul Constanta, indica un numar de de 122.000 de locuri de cazare, potrivit datelor ANAT. 

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#hotelieri, #litoral, #tarife, #turism , #stiri Eximtur