Exxon si PetroChina se lupta pentru suprematie. Cand vin chinezii in Romania?

Vineri, 30 Martie 2012, ora 13:28
2083 citiri
Exxon si PetroChina se lupta pentru suprematie. Cand vin chinezii in Romania?

Cel mai mare producator de petrol chinez a anuntat ca a detronat gigantul american Exxon. Dupa ani la randul in care compania americana a purtat titlul de cel mai mare producator de petrol listat la bursa, PetroChina a cerut cu mandrie coroana.

Compania chineza a anuntat o productie de 2,43 milioane de barili pe zi in 2011, comparativ cu 2,3 milioana barili produsi zilnici de Exxon. Comparativ, un alt mare gigant american, Chevron, a produs doar cate 1,8 milioane barili in fiecare zi, scrie Forbes.

Cifrele nu sunt insa foarte ingrijoratoare pentru actionarii Exxon, deoarece privirea de ansamblu este alta, gigantul american producand si gaze naturale in cantitati foarte mari, depasind cu mult competitorii in productia totala de petrol si gaze. In acest context, si profitul companiei este pe masura.

Exxon a livrat aproximativ 4,5 milioane de barili pe zi de petrol si gaze in 2011, cu 1,3% mai mult decat in 2010. Cu toate acestea, cresterea inregistrata de PetroChina a fost de trei ori mai mare decat a gigantului american, de 4,7%, rezultand insa intr-o productie combinata de 3,5 milioane de barili pe zi.

In ciuda asemanarilor, ambele companii fiind listate la bursa si avand productii de resurse apropiate, cei doi giganti sunt foarte diferiti.

Cel mai mare actionar al PetroChina, cu o detinere de 86%, este guvernul chinez. Intr-o asemenea situatie, compania are posibilitatea de dezvoltare prin anexarea unor companii mai mici, marindu-si astfel capacitatea de productie, dar are o crestere limitata din cauza pretului reglementat.

In ciuda rivalitatii dintre Exxon si PetroChina, cel mai mare producator de petrol la nivel global, este Aramco, companie din Arabia Saudita, ce produce zilnic 7,9 milioane de barili, insa Aramco nu s-a listat deocamdata la bursa.

PetroChina in Romania?

Daca Exxon si Chevron se afla deja pe piata romaneasca, PetroChina mai are mult pana cand li se alatura, considera Ionut Purica, directorul executiv al Centrului de Consultanta Energetica.

"In momentul de fata, am senzatia ca PetroChina e pe scala de evolutie, oarecum la nivelul la care se gaseau companiile mari americane acum niste ani, cand cautau resursele pentru a le trimite in China. PetroChina face acelasi lucru, pentru ca patria mama are nevoie de resurse", declara expertul.

Comparativ, el explica faptul ca Exxon se afla pe piata de zeci de ani si ca a avut timp sa isi dezvolte un model de afaceri bazat pe principiul descoperirii resurselor de petrol si valorificarea lor pe pietele locale, fara a le trimite in SUA.

"Cresterea consumului de petrol in China e spectaculoasa. Orientativ, s-a marit de aproximativ 10 ori in 10 ani. Dupa mine, PetroChina e orientat catre a gasi resurse de petrol si a le trimite catre China ca sa fie utile economiei chinezesti. Daca PetroChina incepe sa isi gandeasca prezenta in lume, e posibil sa vina si in Romania, dar eu cred ca treaba asta se va intampla ceva mai tarziu, pentru ca ei inca sunt in stadiul in care iau resursa si o trimit acasa. Nu sunt in stadiul americanilor care fac un business indiferent de piata", declara Purica pentru Business24.

O alta piedica in fata intrarii PetroChina pe piata romaneasca sau europeana, la scara mai larga, este birocratia excesiva de aici.

"Europa are o birocratie "osificata", chiar fata de SUA. Acolo te poti misca rapid. Modalitatile de plata sunt cat se poate de disponibile astfel incat, daca ai facut afacerea, sa poti sa rotesti sa platesti banul repede."

In ceea ce priveste Romania, problema e la nivelul viziunii, deoarece aici afacerile se fac in functie de oportunitatile aparute si nu exista o structura de afaceri concreta, care sa aduca investitori.

"Hai sa generam niste afaceri care sa produca bani in urmatorii 20-30 de ani. Vor intra bani, se vor misca banii, totul va fi in ordine si toata lumea o sa creasca din punct de vedere financiar. E o chestiune de viziune locala fata de o viziune globala sau de o viziune de moment fata de o viziune de perspectiva", declara Purica.

Rezultate financiare la poluri opuse

Comparatiile dintre companii sunt intotdeauna problematice, dar in acest caz, faptul ca atat Exxon, cat si PetroChina sunt listate la bursa, permit acest lucru la un anumit nivel.

Profitul Petrochia in 2011 a scazut cu 5%, pana la 21 miliarde de dolari, in ciuda cresterii capacitatii de productie. La cealalta extrema se afla Exxon Mobil, care in ciuda unei cresteri mai mici a productiei, a avut o crestere a profitului de 35%, pana la 41,1 miliarde dolari.

Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
#suprematie productie petrol, #cel mai mare producator petrol, #companii petroliere listate bursa, #PetroChina Romania, #interviu Ionut Purica , #Rezultate financiare