Actiunile BP cresc, dupa aparitia unor zvonuri privind interesul Shell

Marti, 04 Ianuarie 2011, ora 13:22
1100 citiri
Actiunile BP cresc, dupa aparitia unor zvonuri privind interesul Shell

Actiunile BP au crescut marti cu 4,3%, la maximul ultimelor sase luni, dupa ce ziarul Daily Mail a publicat informatii potrivit carora Royal Dutch Shell ar fi putut lansa o oferta de preluare in timpul crizei din Golful Mexic, transmite Reuters, potrivit Mediafax.

Shell a analizat posibilitatea lansarii unei oferte "oportuniste" de preluare a BP in timpul deversarii de petrol din Golful Mexic, dar a fost descurajat de expunerea la consecintele juridice si financiare ale dezastrului, potrivit unor surse apropiate grupului anglo-olandez, citate de Daily Mail.

Ziarul noteaza ca Shell ar putea face o oferta pentru BP daca mai apare vreun investitor interesat de preluarea celei mai mari companii petroliere europene dupa valoarea de piata, fiind putin probabil ca grupul anglo-olandez sa faca prima mutare.

Analistii considerau, vara trecuta, in timpul crizei din Golful Mexic, ca singurele companii petroliere suficient de puternice pentru a prelua BP sunt Exxon Mobil si Shell, insa problema raspunderii penale pentru deversare era considerata un obstacol imposibil de depasit.

Actiunile BP au crescut cu 65% de la minimul atins in iunie 2010, iar compania valoreaza acum 140 de miliarde de dolari. Shell are o capitalizare de 210 miliarde de dolari, iar Exxon Mobil de 370 miliarde de dolari.

Un alt factor de incertitudine intr-o eventuala tentativa de preluare a Shell ar fi reactia autoritatilor pentru concurenta din Statele Unite si din Europa.

Compania lui Trump debutează pe bursă. Evaluarea de 9 miliarde pare exagerată, spun unii experți
Compania lui Trump debutează pe bursă. Evaluarea de 9 miliarde pare exagerată, spun unii experți
Trump Media, compania fostului președinte american Donald Trump, care deţine reţeaua de socializare Truth Social, debutează marţi, 26 martie, la bursă, pe piaţa NASDAQ, transmite CNBC....
#actiuni, #bp, #shell, #royal dutch shell , #stiri Exxon