Chevron va dezvolta doua proiecte majore de gaze naturale in regiunea Asia-Pacific

Luni, 10 Martie 2008, ora 14:59
1443 citiri
Chevron va dezvolta doua proiecte majore de gaze naturale in regiunea Asia-Pacific

Compania petroliera Chevron planuieste sa dezvolte doua proiecte de gaze naturale, evaluate la mai multe miliarde de dolari, in Asia, pe fondul unor estimari ce vorbesc despre o crestere a cererii la gaze naturale si o majorare a costurilor, informeaza Reuters. Numarul doi in sectorul petrolier si cel al gazelor naturale din SUA, Chevron, estimeaza inceperea proiectului Platong Gas 2 din Thailanda, estimat la 3,1 miliarde dolari, la sfarsitul lunii martie din 2011, a declarat presedintele diviziei Chevron Asia Pacific Exploration and Production, Jim Blackwell.


"Demararea proiectului de gaze naturale Platong este stabilita pentru primul trimestru din 2011", a declarat Blackwell.


Chevron, care si-a reiterat angajamentul de a dezvolta proiectul Gorgon LNG din nord-vestul Australiei, a anuntat ca se asteapta ca proiectul Platong sa sporeasca capacitatea de procesare a cpmpaniei in Golful Thailandei cu 140 milioane metri cubi pe zi.


"Acest proiect va acoperi cererea in crestere pentru gaze naturale pe piata interna", a spus Blackwell.


Cererea pentru petrol si gaze naturale in regiunea Asia-Pacific va creste cu 90% pana in 2030, potrivit lui Blackwell.


"Se estimeaza ca regiunea Asia-Pacific va deveni cel mai mare consumator de petrol si gaze naturale", a adaugat Blackwell.


"Daca secolul XX a reprezentat era petrolului, secolul XXI va reprezenta era gazelor naturale".


Agentia Internationala pentru Energie (AIE) a estimat ca cererea pentru gazele naturale lichefiate (LNG) se va dubla fata de cererea din 2007, la 400 milioane tone pe an, pana in 2015, fiind alimentata de cresterea economica robusta din Asia si cererea pentru carburanti mai putin poluanti.


Chevron doreste sa dezvolte un nou proiect LNG folosind gaze naturale din campul descoperit la Wheatstone, in nord-vestul Australiei.


Uzina din Wheatstone, regiunea Pilbara, coasta de nord-vest a Australiei, va avea o capacitate initiala de cel putin cinci milioane de tone pe an de LNG, a spus Blackwell.


Gazele naturale lichefiate au capatat popularitate deoarece pot fi transportate fara a construi retele complexe de gazoducte.


Analistii compara acest proiect cu cel al companiei Woodside Petroleum, Pluto LNG, ce are o capacitate de 4,3 milioane tone pe an, estimand ca Wheatstone LNG ar putea costa peste 11 miliarde dolari.


Australia de Vest, bogata in gaze naturale, este un teritoriu in care se desfasoara mai multe proiecte de gaze naturale lichefiate.


Printre proiecte se numara North West Shelf, cu o capacitate de 12 milioane de tone pe an, al celor de la Woodside si uzina LNG a companiei Conoco Phillips Darwin.


Descoperit in 2004, Wheatstone se intinde pe o suprafata de 145 km (90 mile) in largul coastelor Australiei, in Bazinul Carnarvon, la o adancime de 200 metri.


Potrivit Chevron, in prima faza vor fi extrase 1,5 mii de miliarde metri cubi de gaze naturale din cele doua proiecte administrate, printre care si Wheatstone.


Potrivit directorului administrativ al Chevron Australia, Roy Krzywosinski, partenerii in proiectul Gorgon, printre care Royal Dutch Shell si Exxon Mobil, si-au reafiramt dorinta de a comercializa proiectul.


Analistii au precizat ca decizia Chevron a trezit semne de intrebare cu privire la viitorul proiectului Gorgon, ale carui costuri sunt estimate la 20 miliarde dolari.


"Gorgon se va afla intr-o situatie delicata, avand in cedere emisiile foarte ridicate de dioxid de carbon. In afara de asta, este vorba de trei companii importante de gaze naturale, ce au scopuri si obiective diferite", a declarat un analist din Sydney.


Chevron, ce doreste sporirea productiei Gorgon la 15 milioane de tone pe an, de la 10 milioane de tone pe an, a declarat ca asteapta in continuare aprobari de la autoritatile pe probleme de mediu pentru a-si extinde capacitatea.