Companiile petroliere se muta-n Africa

Vineri, 25 Ianuarie 2008, ora 19:57
3501 citiri
Companiile petroliere se muta-n Africa

Preturile ridicate ale titeiului si valul de nationalism economic ce se intinde din Rusia pana in America de Sud au determinat principalele state din Occident sa se avante si mai mult in apele Golfului Guinea, noua tinta energetica devenind Africa, afirma Reuters.
Spre deosebire de majoritatea regiunilor in care se produce petrol, Golful Guinea ofera un acces facil si termeni atractivi companiilor petroliere din Occident, precum Royal Dutch Shell si Exxon Mobil Corp, disperate de a-si completa rezervele.

Un numar de state din Africa de Vest, de la producatori precum Nigeria si Angola la state cu putina experienta in sectorul petrolier, precum Liberia, vor incerca sa liciteze anul acesta dreptul de exploatare a unor zacaminte.

Cu toate astea, prezenta unor giganti precum India si China pe piata petroliera, face ca lupta pentru resurse sa fie acerba. "Africa, si in special Golful Guinea, este una dintre cele mai atractive zone pentru industria petroliera", a declarat expertul John Ghazvinian.

"Este ultima frontiera in ceea ce priveste resursele naturale de petrol". Potrivit firmei de consultanta PFC Energy, doar 7% din rezervele de petrol si gaze naturale de pe glob se afla in state ce ofera companiilor libertate absoluta. Doua treimi din aceste rezerve se afla sub controlul unor puternice companii de stat precum Saudi Aramco sau PDVSA, din Venezuela.

Africa de Vest detine mai putin de o zecime din rezervele de petrol la nivel global, comparat cu doua treimi cat detine Orientul Mijlociu, insa pentru companiile straine, aceasta reprezinta o oaza de oportunitati. Royal Dutch Shell ramane producatorul numarul unu in Nigeria, in ciuda revoltelor din Delta Niger.

In Guinea Ecuatoriala, Exxon Mobil ocupa prima pozitie, iar in Gabon compania franceza Total, in timp ce in Angola grupul Chevron ocupa primul loc. Companiile exploateaza apele Golfului Guinea pentru descoperirea unor noi zacaminte, la o capacitate de 98%, fata de o capacitate de 75% in Orientul Mijlociu si America de Sud, potrivit grupului ODS-Petrodata.

Ratele noilor descoperiri sunt mari.

Incepand cu anul 2000, o treime din rezervele de petrol descoperite au avut loc in Africa, majoritatea in Golful Guinea. In Ghana au fost descoperirite zacaminte de petrol anul trecut, iar tara spera sa inceapa productia in 2009, in timp ce micul stat Sao Tome spera sa se alature producatorilor din Africa de Vest.

In afara Nigeriei, majoritatea petrolului din Africa de Vest se gaseste in zacaminte marine, facand ca exploatarea sa fie scumpa.

Analistii incep sa-si puna semne de intrebare odata cu aparitia speculatiilor ce vorbesc despre o recesiune in SUA, ce dus la o crestere a pretului petrolului si a determinat Agentia Internationala pentru Energie sa-si reduca estimarile privind cererea pe 2008. "Daca va exista o recesiune in SUA si preturile petrolului se vor prabusi?", se intreaba analistul pe Africa de Vest al firmei Eurasia Group, Sebastian Spio-Garbrah.

"Oare companiile de stat isi vor dori un control mai mare? Vor fi oare marile companii dispuse sa investeasca in productia costisitoare offshore?".

Chiar daca preturile petrolului vor scadea, interesele din Africa de Vest vor fi mentinute datorita pozitiei strategice a continentului intre pietele din SUA si Asia, si gratie continutului scazut de sulf al petrolului din aceasta zona, ce face ca titeiul sa fie mai putin coroziv si mai putin poluant.

Insa odata cu speculatiile ce vorbesc despre o eventuala atingere a unui prag maxim al productiei de petrol, ce capata credibilitate in randul companiilor petroliere, orice reducere mai ampla a preturilor la petrol pare putin probabila.

Ghazvinian, autor al cartii "Untapped: The Scramble for Africa's Oil", estimeaza ca vor fi investiti in Africa 50 de miliarde dolari in urmatorii trei ani, companiile americane investind o treime din aceasta suma.

SUA importa 17% din petrol din Africa de Vest.

Dat fiind faptul ca Washington cauta o alternativa la piata volatila din Orientul Mijlociu, Consiliul National de Informatii, un think-tank al Central Intelligence Agency, estimeaza ca va procentajul de petrol importat din Africa va creste la 25% pana in 2015.

Washington si-a sporit deja prezenta militara in Golful Guinea, avand o permanenta prezenta navala in zona, cautand un loc pentru noua baza din Africa.

Insa banii pot avea o mai mare influenta decat armata. Pentru a-si hrani economiile emergente, China si India investesc miliarde de dolari in Nigeria, Angola si Guinea Ecuatoriala, profitand de beneficiile oferite de aceste state.

Angola a devenit cel mai mare furnizor de petrol din China, livrand un record de 900.000 barili pe zi, valoare inregistrata in decembrie. China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) asteapta primele livrari de anul acesta din partea Nigeriei, titei extras din zacamantul marin Akpo, dupa ce a platit doua miliarde de dolari in 2006 pentru o participatie ce-i ofera dreptul de exploatare.

"Majoritatea productiei de petrol se afla in continuare in mainile marilor companii", a declarat autorul cartii "Poisoned Wells: The Dirty Politics of African Oil", Nicholas Shaxson. "Companiile din China si India nu au expertiza necesara pentru a concura cu Shell si Exxon Mobil, insa invata repede". Nationalismul economic din Rusia are efectele sale asupra Africii de Vest.

Compania de stat Gazprom aprovizioneaza Europa cu un sfert din gazul consumat, insa companiile europene au reticente fata de politica guvernului de la Moscova, cautand surse alternative pentru aprovizionarea cu gaze naturale. "Europenii vor sa diversifice sursele de aprovizionare", a declarat analistul Anthony Goldman.

"Problema gazelor naturale va deveni chiar mai mare decat cea a petrolului din Africa de Vest." In Guinea Ecuatoriala si Angola, sunt in derulare proiecte de milioane dolari, continuand de asemenea extinderea centralelor de gaze naturale. Nigeria cauta sa devina numarul trei in productia de gaze naturale pana in 2010, avand proiecte uriase in dezvoltare.

Intre timp, presedintele Nigeriei, Umaru Yar'Adua, a ordonat o restructurare a companiei petroliere de stat, NNPC. "Pana acum, Nigeria si Angola sunt singurele state isi dezvolta propriile sectoare de exploatare petroliera", a declarat Ghazvinian. "Insa cererea crescuta pentru petrol sporeste afirmarea nationala".

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>
Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.