Evolutii contradictorii in pietele globale

Vineri, 02 Noiembrie 2007, ora 14:22
1227 citiri
Evolutii contradictorii in pietele globale

Rezervele Federale americane au pompat ieri in sistemul financiar, prin 3 operatiuni separate, lichiditate de $41 miliarde - cea mai importanta actiune de acest fel de la debutul manifestului de panica globala din iulie - august, si de asemenea cea mai notabila de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001.

Principalul indice american de actiuni Dow Jones Industrial Average a pierdut ieri 362.14 puncte (-2.60%), pana la 13567.87. Indicele S&P 500 s-a depreciat cu 40.94 puncte (-2.64%), pana la 1508.44 - cea mai mare scadere din 9 august. Pietele americane au fost lovite ieri de noi stiri ingrijoratoare privind doua dintre cele mai importante companii listate, Citigroup Inc. si Exxon Mobil Corp., precum si de anuntul privind interventia surprinzatoare a Rezervelor Federale in piata monetara.

Cel mai popular indice al volatilitatii bursei americane de actiuni, VIX, a afisat ieri valori semnificativ mai mari decat cele din ziua precedenta. Valori mai mari ale VIX, derivate din preturile platite pentru optiuni pe indicele S&P 500, indica faptul ca participantii la piata se asteapta la oscilatii mai mari ale indicelui american in urmatoarele 30 de zile.

Masura inflatiei preferata de catre Rezervele Federale a inregistrat in septembrie o dinamica pozitiva de 1.8% fata de aceeasi perioada a anului trecut - cifra in linia asteptarilor, si identica cu cea raportata pentru august. Cheltuielile personale au crescut mai lent decat sugerau asteptarile, cu doar 0.3% fata de 0.5% cifra revizuita negativ aferenta lunii august - in particular pe fondul declinului continuu al pietei imobiliare locale, si al cresterii preturilor din sectorul energetic. Veniturile personale au avut in septembrie aceeasi dinamica pozitiva din august, crescand cu 0.4% - in linia consensului.

Evaluarea starii industriei americane denumita generic 'ISM Manufacturing' a afisat in octombrie valoarea 50.9 (al 4-lea declin consecutiv de la maximul acestui an inregistrat in iunie, si o cifra doar marginal superioara nivelului 50 sub care traditional comunitatea economica vorbeste despre contractie economica). Cifra publicata ieri a fost inferioara consensului, si totodata mai mica decat cea de 52.0 notata pentru septembrie. Masura conditiilor economice din zona Chicago - denumita generic 'Chicago PMI' - a notat o scadere in octombrie (49.7 versus 54.2 in septembrie), si o cifra sub nivelul cheie 50 pentru a 3-a oara in acest an (ceea ce traditional este interpretat ca semnalul unei contractii economice).

Astazi din Statele Unite vor fi publicate numarul angajarilor in sectorul 'non-farm' si rata somajului (octombrie - asteptarile se concentreaza pe o cifra de 80 de mii de angajari 'non-farm' fata de 110 mii in septembrie, insa pe o rata a somajului neschimbata, 4.7%, cel mai mare nivel din august 2006).

Deja, datele aferente pietei muncii din Canada anuntate cateva ore mai devreme astazi au surprins pozitiv. Economia canadiana a creat in octombrie 63 de mii de angajari, o cifra superioara estimarilor initiale, in timp ce rata somajului a scazut la 5.8%, cea mai scazuta valoare din noiembrie 1974.

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.