ExxonMobil a facut o achizitie de 41 miliarde de dolari

Marti, 15 Decembrie 2009, ora 10:27
1417 citiri
ExxonMobil a facut o achizitie de 41 miliarde de dolari

ExxonMobil, cea mai mare companie petroliera americana, a ajuns la o intelegere de preluare a companiei rivale de exploatare a petrolului, XTO Energy, intr-o tranzactie avand drept obiect toate actiunile acestei companii, in valoare de 41 miliarde de dolari. 

ExxonMobil a declarat ca aceasta tranzactie "va deschide noi posibilitati pentru Exxon in dezvoltarea resurselor neconventionale de petrol si gaz natural", informeaza AFP.

Tranzactia include si preluarea a 10 miliarde de dolari sub forma de datorii ale XTO si ofera actionarilor o prima de 25% fata de ultimul pret la care s-au tranzactionat actiunile XTO.

"XTO este lider pe piata americana in productia de gaz neconventional, cu o baza de resurse impresionanta, o puternica expertiza tehnica si cu angajati cu un inalt grad de calificare", a explicat Rex Tillerson, presedintele si directorul executiv al ExxonMobil.

"Avantajele XTO, impreuna cu nivelul avansat de cercetare si dezvoltare ale ExxonMobil dar si capacitatile operationale, capacitatea financiara si faptul ca poate opera la nivel global, ar trebui sa fie suficiente pentru dezvoltarea resurselor aditionale de gaz natural si petrol, cu beneficii atat pentru consumatorii americani, dar si pentru cei din restul lumii".

Tranzactia, una dintre cele mai mari din 2009, a fost aprobata de catre consiliile de conducere ale ambelor companii insa mai este nevoie de aprobarea actionariatului XTO.

XTO detine drepturile de exploatare asupra a peste 15.000 de miliarde de metri cubi de gaz natural si petrol.

Acestea vin in completarea detinerilor ExxonMobil din Statele Unite, Canada, Germania, Polonia, Ungaria si Argentina.

Oficialii companiei au declarat ca spera ca tranzactia sa fie definitivata in cel de-al doilea trimestru al lui 2010, iar apoi sa se stabileasca o noua organizare pentru coordonarea productiei din resurse neconventionale si utilizarea noilor tehnologii de exploatare.

Bob Simpson, presedinte si fondator al XTO, a declarat ca firma sa a stabilit mai multe baze de energie peste tot in Statele Unite de-a lungul celor 23 de ani de existenta independenta a companiei.

"XTO si-a dovedit capacitatea de a obtine profit si crestere a productiei, dar si obtinerea de rezerve in resurse neconventionale", a declarat Simpson. 

#exxonmobil, # achizitie, # dolari , #stiri Exxon