Gazele de sist ameninta suprematia Rusiei

Miercuri, 08 Iunie 2011, ora 15:31
1436 citiri
Gazele de sist ameninta suprematia Rusiei

Domniatia Rusiei, in ceea ce priveste resursele energetice din regiune este amenintata de tehnologia gazelor de sist, care a adus in SUA cele mai scazute preturi ale gazelor naturale pentru consumatori din 2002, se arata intr-o analiza Bloomberg.

Companii precum Exxon Mobil, Chevron si Talisman Energy conduc campania de explorare a gazelor din roci de sist, din Polonia pana in Romania si Bulgaria.

Gazele naturale astfel obtinute ar putea acoperi cererea din regiune pentru aproape 80 de ani, potrivit Energy Information Administration (EIA), o agentie guvernamentala americana.

Polonia, unde s-a investit cel mai mult in aceasta tehnologie, a construit sapte puturi din 124 planificate, iar rezultatele sunt in curs de evaluare.

O campanie de foraj derulata cu succes ar redesena "harta energiei" in Europa, un continent care depinde in mare masura de Rusia, de unde se importa circa 25% din gazul consumat.

Eforturile de identificare a unor noi resurse de gaze sunt mai urgente ca oricand, dupa ce Germania a anuntat ca va inchide treptat, pana in 2022, toate reactoarele nucleare de pe teritoriul sau, si pe masura ce limitarea emisiilor de gaze cu efect de sera devine tot mai dura.

"Nevoia Europei Centrale si de Est de a incerca cel putin sa descopere daca dispun de aceasta resursa este mult, mult mai mare decat in Europa de Vest", comenteaza Oswald Clint, senior energy analist la Sanford C. Bernstein & Co., in Londra.

#gaze sist, #rusia, #gaze naturale , #stiri Exxon