Marile grupuri petroliere, somate sa cedeze controlul asupra proiectelor din Venezuela pana la 1 mai

Vineri, 02 Februarie 2007, ora 13:39
944 citiri

Presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a transmis unora dintre cele mai mari companii petroliere din lume ca trebuie sa cedeze pana la 1 mai controlul asupra unor proiecte in valoare de mai multe miliarde de dolari in aceasta tara, care vor fi in caz contrar confiscate, transmite Reuters.

Printre companiile vizate se numara grupurile Chevron, Exxon Mobil, Conoco Phillips, Statoil si BP. In caz contrar, statul va confisca exploatarile petroliere, a avertizat ministrul venezuelean al Petrolului, Rafael Ramirez.

Congresul Venezuelei i-a conferit, miercuri, presedintelui Hugo Chavez autoritatea de a guverna prin decrete timp de 18 luni, pentru a facilita procesul de nationalizare, aspect esential in cadrul asa-numitei revolutii de stanga.

"Am dat instructiuni ca, pana la 1 mai, toate zacamintele din regiunea Orinoco sa treaca sub controlul nostru", a declarat Chavez intr-o conferinta de presa.

Administratia de la Casa Alba spera ca grupurile americane vor fi tratate in concordanta cu reglementarile internationale. Departamentul american pentru Energie a condamnat nationalizarile, considerate "o tendinta nelinistitoare de indepartare fata de principiile pietei deschise si transparente".

Chavez a reiterat ca Venezuela va prelua o participatie de cel putin 60% la patru proiecte petroliere din regiunea Orinoco, din estul tarii, si ca spera ca firmele straine vor ramane parteneri minoritari. Proiectele din Orinoco au o capacitate de productie de circa 600.000 de barili pe zi.

Chavez a promis ca statul va prelua controlul asupra proiectelor de petrol si gaze din Venezuela, al patrulea mare exportator de titei in Statele Unite, dar si asupra companiilor energetice si a celui mai mare operator de telecomunicatii.

In urma masurilor anuntate, Chavez, un aliat apropiat al Iranului, a fost acuzat ca incearca sa aplice in Venezuela sistemul economic al mentorului sau comunist, presedintele cubanez Fidel Castro.

Presedintele venezuelean vrea sa introduca sistemul partidului unic, refuza sa aloce licenta unui post de televiziune de opozitie, vrea sa revoce autonomia bancii centrale si sa elimine limitele impuse numarului de mandate prezidentiale. Chavez neaga acuzatiile si spune ca va permite existenta partidelor de opozitie si va renunta la functie, daca va pierde alegerile.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)