Petrolul ia din nou foc

Joi, 04 August 2005, ora 02:03
1143 citiri

Pretul petrolului a atins ieri din nou valori ridicate, trecand peste valoarea de 62 dolari/baril. Actorii de pe piata petrolului se asteptau ca Departamentul pentru Energie al Statelor Unite sa anunte o noua scadere a stocurilor de petrol, iar cateva rafinarii americane importante s-au confruntat cu intreruperi neplanificate ale productiei.

Uraganele care ameninta Golful Mexic provoaca temerea ca extractia de petrol va fi din nou intrerupta, iar de curand s-a adaugat si un alt factor negativ pentru petrol, moartea regelui Arabiei Saudite, cel mai mare exportator de petrol din lume.

Petrolul light sweet crude cu livrare in luna septembrie a crescut cu 42 de centi, pana la 62,31 $/baril, peste valoarea de 62,30 $/baril atinsa luni, dupa moartea regelui Fahd al Arabiei Saudite. La Londra, petrolul Brent a ajuns pana la 61,09 $/baril, in crestere cu 47 de centi.

Departamentul Energiei din SUA urma sa publice ieri evolutia stocurilor de petrol americane, iar analistii se asteptau ca acestea sa scada pentru a cincea saptamana la rand. Estimarile dadeau, de asemenea si o scadere a rezervelor de benzina ale Statelor Unite.

Un sondaj efectuat de Reuters in randul a 14 analisti specializati pe piata petrolului prevede o scadere cu 900.000 de barili a stocurilor de benzina, din cauza cererii mari existente in aceasta vara. Cererea de benzina este in acest moment cu circa 2,4% mai mare decat in urma cu un an.

Stocurile de petrol urmeaza sa scada, potrivit aceluiasi sondaj, cu 1,6 milioane de barili, iar produsele distilate (pacura si motorina) sa aiba o crestere cu 1,9 milioane de barili.

Problemele rafinariilor americane de pe coasta Golfului Mexic continua, Motiva Enterprises fiind nevoita sa inchida o unitate a rafinariei sale din Norco, Louisiana, pentru reparatii.

Exxon Mobil si-a inchis sambata rafinaria cu o capacitate de 235.000 de barili pe zi din Joliet, Illinois, iar British Petroleum a inchis o unitate de producere a benzinei la rafinaria Texas City.

Pentru acest an se previzioneaza ca vor lovi Golful Mexic 21 de furtuni tropicale si 11 uragane importante, egaland recordul stabilit in 1933.

Peste toate acestea, ministrul adjunct al petrolului din Iran, Hadi Najad-Hosseinian, a declarat ca pretul barilului de petrol ar putea ajunge la 70 de dolari pe zi, ca urmare a cererii mai mari decat oferta.

Averea