Polonia, tara europeana cu cele mai mari zacaminte de gaze

Joi, 07 Aprilie 2011, ora 23:26
1940 citiri
Polonia, tara europeana cu cele mai mari zacaminte de gaze

Polonia detine cele mai mari zacaminte recuperabile de gaze de sist din Europa, estimate la 5.300 de miliarde de metri cubi, potrivit unui raport al Administratiei americane pentru Informatii in Domeniul Energiei, potrivit Mediafax.

In Europa, doar Franta mai are rezerve comparabile, de 5.100 de miliarde de metri cubi.

Polonia importa din Rusia doua treimi din gazele naturale necesare si spera ca resursele neconventionale de gaze ii vor permite diversificarea furnizorilor de energie si cresterea consumului acestui tip de carburant.

Gazele obtinute din sisturi, mai dificil de exploatat decat cele din zacamintele clasice, sunt o sursa neconventionala de gaze si o solutie pentru reducerea dependentei de livrarile din Rusia si tarile din Golful Persic.

Analistii apreciaza ca gazele neconventionale reprezinta oportunitati atractive de investitii in sectorul energetic, avand un potential ridicat de dezvoltare.

Producatori importanti de petrol si gaze din Statele Unite, intre care Chevron si Exxon Mobil, au cumparat licente pentru explorarea zacamintelor neconventionale de gaze din nordul si estul Poloniei.

Pana in prezent, Polonia a acordat circa 70 de licente. Totusi, reprezentantii guvernului au fost foarte precauti in privinta cantitatii de gaze disponibila si care poate fi produsa.

Un secretar de stat din Ministerul Mediului a declarat, in februarie, ca estimarea rezervelor va dura doi-trei ani, iar productia industriala a gazelor neconventionale va fi posibila in 2020 sau chiar mai tarziu.

Wall Street Journal a relatat in martie ca Chevron este interesat de afaceri in Romania si Polonia in domeniul gazelor de sist.

Grupul detine in Romania un perimetru de explorare/exploatare Barlad, cumparat in toamna anului trecut de la firma Regal Petroleum, cu 25 milioane dolari, fara taxe. 

#zacaminte gaze, #gaze, #energie, #polonia , #stiri Exxon