Top 10 companii americane

Sambata, 17 Aprilie 2010, ora 00:31
4487 citiri
Top 10 companii americane

Wal-Mart a redevenit liderul topului Fortune 500, care aduna laolalta cele mai bune 500 de companii americane. Exxon Mobil, care acum a  coborat pe locul secund, a detinut prima pozitie pentru numai un an. Iata primele zece clasate in topul Fortune 500, in 2010:

1. Wal-Mart

CEO: Michael T. Duke

Retailerul american nu a avut motive de ingrijorare in anul fiscal 2010. Profiturile au crescut ?i, datorit? vanz?rilor sale, compania a urcat din nou pe prima pozitie a Fortune 500.

Miscarea cea mai importanta a fost totusi la capitolul imagine. Fostul CEO, Lee Scott, a investit mai mult in asigurarile de sanatate ale angajatilor, in activitati de protejare a mediului si a devenit o persoana publica.

Chiar daca rezultatele din primul trimiestru nu au fost foarte mari, Scott a lasat mostenire o companie puternica, demna de a ocupa primul loc in Fortune 500.

2. Exxon Mobil

CEO: Rex W. Tillerson

Gigantul din industria petroliera a pariat pe piata gazelor naturale, platind 41 de miliarde de dolari pe compania XTO  Energy, la sfarsitul anului trecut.

Dar rafinarea si explorarea raman coloana vertebrala a companiei care are sonde peste tot in lume, incepand in Qatar, Marea Neagra si  pana in Kazakhstan.

3. Chevron

CEO: John S. Watson

Chiar daca preturile la titei si gaze naturale au scazut, productia de petrol a crescut cu aproape 10%, datorita ratei de succes de 50% in forajul de explorare.

Compania nu este lipsita de probleme. In proiectele sale de mare adancime din Marea Britanie, Chevron a dat peste titei cu un grad mare de aciditate, in procesarea caruia se cheltuiesc mai multi bani.

Daca guvernul britanic va forta compania sa inceapa procesarea, atunci Chevron ar putea opta sa cedeze drepturile sale de foraj.

4. General Electric

CEO: Jeffrey R. Immelt

GE a incheiat anul 2009 cu vanzarea unui pachet de actiuni detinut in cadrul NBC Universal catre Comcast.

CEO-ul Jeffrey Immelt incearca sa profite de avantul luat de companie, investind 6 miliarde de dolari in dezvoltarea de noi produse si  tehnologii medicale.

Acesta vizeaza si tehnologia eco, de la turbinele cu consum redus pana la panourile solare subtiri.

5. Bank of America

CEO: Brian T. Moynihan

In scrisoarea adresata actionarilor, CEO-ul Bank of America a multumit contribuabililor americani pentru cele 45 de miliarde de dolari  stranse in fondul TARP (Troubled Asset Relief Program).

In aceeasi scrisoare, Moynihan a descris si felul in care colaboreaza cu liderii politici pentru o reforma financiara.

6. ConocoPhillips

CEO: James J. Mulva

Compania petroliera cu sediul in Texas  a facut aproape orice pentru a-si echilibra situatia financiara: a vandut  active, a redus din datorii si a scazut cheltuielile.

In martie, reprezentantii Conoco au declarat ca vor sa vanda jumatate din participatia detinuta in cadrul Lukoil, pentru 5 miliarde de euro.

7. AT&T

CEO: Randall L. Stephenson

S-ar putea spune ca AT&T este o companie norocoasa: detine drepturile exclusive pentru vanzarea iPhone si, mai nou, pentru iPad. Cu  toate acestea, actiunile companiei AT&T au scazut cu 2%, in contextul in care actiunile Apple au crescut cu 109%.

Analistii spun ca numai un avant al Internetului de mare viteza sau al celui wireless, pentru iPad, mai poate salva compania de la  declin, pe Wall Street.

8. Ford Motor

CEO: Alan R. Mulally

In martie, Ford a iesit complet de pe piata masinilor de lux, prin vanzarea Volvo catre compania chineza Geely Automobile, pentru 1,6  miliarde de dolari.

Chiar daca vanzarea pare o pierdere (Ford a platit 6 miliarde pe ea, in urma cu 11 ani), profitul anual inregistrat a fost de 2,7  miliarde, in 2009.

Ajutat de rechemarile in service ale competitorilor de la Toyota, Ford a revenit pe prima pozitie, in topul producatorilor auto americani.

Din acest motiv, CEO-ul Allan Mulally se uita spre pietele externe, cea mai accesibila fiind India, unde a si lansat recent  modelul Figo.

9. J.P. Morgan Chase & Co.

CEO: James Dimon

CEO-ul James Dimon, unul dintre liderii de top ai industriei bancare americane, a calificat rezultatele anuale ale JP Morgan drept "mediocre", chiar daca profitul s-a dublat.

JP Morgan a fost cea mai puternica banca americana, pe timpul crizei. Anul trecut, a strans capital pentru afaceri de care alte banci fugeau, a fost cel mai cautat consilier pentru achizitii si fuziuni si nu a afisat nici macar o data o pierdere trimestriala.

10. Hewlett-Packard

CEO: Mark V. Hurd

HP s-a orientat spre segmentul magazinelor IT care ofera “one-stop shopping” pentru clientii corporate.

IBM ramane cel mai mare  competitor al HP, la capitolul servicii, in timp ce pe piata serverelor, HP se confrunta cu Oracle.

Posibila achizitie a producatorului de retele 3Com va aduce HP si in competitie Cisco.

#500, #americane, #companii, #exxon, #fortune, #mart, #mobil, #wal , #stiri Exxon