Uraganul Katrina destabilizeaza piata mondiala de energie

Vineri, 02 Septembrie 2005, ora 12:51
1824 citiri

Efectele se resimt pana la Bucuresti--Specialistii atrag atentia asupra urgentei eficientizarii consumului de energie pentru evitarea unei crize majore. Efectele uraganului Katrina (furtuna de categoria 5, cea mai grava pe scara Saffir-Simpson) care a lovit pe 25 august orasul New Orleans-USA sunt nesemnificative in comparatie cu adevaratul cutremur produs de Katrina pe piata petrolului.Pe bursele internationale, pretul titeiului a urcat pana la 70 de dolari/barilul apropiindu-se de nivelul maxim inregistrat in perioada crizei petroliere de acum 30 de ani. Doua treimi din productia americana de petrol in Golful Mexic a fost suspendata din cauza uraganului.

Efectele uraganului Katrina (furtuna de categoria 5, cea mai grava pe scara Saffir-Simpson) care a lovit pe 25 august orasul New Orleans-USA sunt nesemnificative in comparatie cu adevaratul cutremur produs de Katrina pe piata petrolului. Pe bursele internationale, pretul titeiului a urcat pana la 70 de dolari/barilul apropiindu-se de nivelul maxim inregistrat in perioada crizei petroliere de acum 30 de ani. Doua treimi din productia americana de petrol in Golful Mexic a fost suspendata din cauza uraganului.

Livrarile de petrol programate pentru luna octombrie s-au scumpit cu 4,67 dolari (7%), atingand o cotatie de 70,80 de dolari per baril in cadrul New York Mercantile Exchange, in timp ce Royal Dutch Shell a micsorat productia zilnica din Golf cu 420.000 de barili din cauza furtunii Katrina. Din aceeasi cauza, Exxon Mobil Corp a redus productia zilnica de petrol cu 50.000 de barili iar pe cea de gaz cu 300 milioane de metri cubi.

Romania: Evolutia pretului titeiului pe pietele internationale isi va face simtite efectele si la Bucuresti, chiar daca Romania extrage jumatate din necesarul sau anual de petrol. In opinia analistilor economici evolutia preturilor la titei afecteaza economia mondiala, in primul rand, prin reducerea ritmului de crestere economica.

Joseph Herzl, Team Leader al proiectului A"Energy Efficiency at Local leveL-E.E.L.L.A" e de parere ca A"Efectul normal al cresterii preturilor asupra consumului de energie in Romania va fi sporirea interesului romanilor pentru conservarea energieiA".

Conceptul de eficienta energetica din nou in atentia publica. Scumpirea titeiului si, prin consecinta, a materiilor prime energetice afecteaza toate economiile lumii, mari actorii pe piata economica indreptandu-si astfel atentia asupra modalitatilor de reducere a costurilor.

Din ce in ce mai multi specialisti iau in considerare in acest context conceptul de eficienta energetica sau de optimizare a consumului de energie electrica ca o preocupare esentiala la nivel global. Pe plan mondial, agentii economici dar si institutiile publice trebuie sa gaseasca solutii pentru cresterea productivitatii si reducerea cheltuielilor de exploatare (in special cele energetice) respectand in acelasi timp normele de protectie ale mediului inconjurator.

In Romania exista numeroase institutii de profil care acorda o atentie deosebita programelor de eficienta energetica. Astfel de instituitii cum sunt Agentia Romana pentru Conservarea Energiei (ARCE), Agentia pentru Managementul Energetic din Iasi (ALGEPEM Iasi), Agentia pentru Managementul Energiei si Protectia Mediului Brasov (ABMEE Brasov) sau Serviciul Municipal de Management al Energiei din Harghita (SPME Harghita) au ca principal obiectiv derularea proiectelor de eficienta energetica urmarind promovarea unor solutii si practici manageriale care sa economiseasca si sa rationalizeze consumul energetic atat la nivelul agentilor economici cat si la nivelul consumatorilor casnici.

De asemenea, in ceea ce priveste consultanta in domeniul eficientei energetice, exista firme specializate in Romania, asa numitele firme ESCO. Dl. Florin Pop, Director al Energo Eco, firma de consultanta tip ESCO din Bucuresti, atrage atentia asupra importantei deosebite a eficientizarii energetice, in contextul scumpirii pretului titeiului si face cateva precizari cu privire la conceptul si programele de A"eficienta energeticaA".

In opinia dlui. Florin Pop, pentru reusita unui program de eficienta energetica este foarte importanta determinarea reala a consumului energetic actual si stabilirea investitiilor prioritare pentru reducerea consumului energetic. Potentialul de economii care se poate realiza este semnificativ. Economiile energetice se traduc in economii financiare, astfel ca investitiile se pot recupera in perioade scurte de timp.

A"Dezvoltarea economica nu se poate realiza pe baze durabile, fara cresterea eficientei energetice. Investind 1 euro intr-un proiect de crestere a eficientei energetice, se poate obtine o reducere a efortului financiar pentru achizitia de resurse primare de 1,26 euro.A", a declarat Florin Pop, Director General al Energo Eco.

A"Pe langa aceste aspecte trebuie avut in vedere un argument care, in opinia noastra, este cel mai important: cresterea eficientei energetice conduce la scaderea costurilor de productie si cresterea competitivitatii produselor proprii pe o piata unde concurenta este tot mai mare. Fara realizarea acestor proiecte, insasi functionarea multor agenti economici va fi pusa sub semnul intrebarii.A"

A"De asemenea, la nivel national, valoarea medie a potentialul de economisire a energiei (determinata ca medie ponderata a potentialelor de economisire din sectoare economice precum industria, transporturile, sectorul rezidential, alimentarea centralizata etc.) este in prezent estimata, ca fiind de circa 30-40%.A" , a mai adaugat dl. Florin Pop.

Romania este ferita de fenomene meteorologice de tipul uraganului Katrina, insa efectele unor astfel de fenomene pot avea consecinte globale. Pe piata energiei, efectele pot fi resimtite din plin la Washington sau Tokyo, dar si la Bucuresti. Eficientizarea consumului de energie se contureaza astfel nu doar intr-o solutie viabila, ci intr-o optiune obligatorie pentru companiile care vor sa contracareze fluctuatiile destabilizatoare ale pietei mondiale de energie, dar si sa opereze o reducere a cheltuielilor, investitii in profitabilitate sau protectia mediului.

Geo Scripcariu A- Phare Communications and Promotion Expert la TPF Romania