Scandalul listarii Facebook aminteste de urmarile crash-ului dot-com din 2000

Vineri, 25 Mai 2012, ora 13:25
1834 citiri
Scandalul listarii Facebook aminteste de urmarile crash-ului dot-com din 2000

Atitudinea fata de micii investitori a bancilor care au pregatit oferta publica initiala a Facebook si procesele impotriva retelei de socializare si intermediarilor operatiunii amintesc de urmarile crash-ului dot-com din 2000, potrivit avocatului care s-a ocupat atunci de procesul colectiv.

La mai putin de o saptamana de la oferta publica initiala, Facebook si bancile de investitii care s-au ocupat de operatiune, in frunte cu Morgan Stanley, au fost deja actionate in justitie in mai multe procese, fiind acuzate ca au anuntat numai marii investitori institutionali ca prognoza de crestere a veniturilor si profitului prezentata in prospectul pentru listare este deja contrazisa de realitate.

Stanley Bernstein, avocatul care a condus comitetul de reprezentanti legali ai micilor investitori in procesul colectiv intentat impotriva companiilor si bancilor de investitii in urma crash-ului dot-com din 2000, a declarat intr-un interviu pentru Reuters ca firma sa, Berstein Liebhard din New York, pregateste un proces colectiv impotriva Facebook si a intermediarilor listarii din 18 mai.

Firma de avocatura este acum in etapa de inscriere in proces a clientilor pagubiti de oferta publica initiala a retelei de socializare.

Bernstein crede ca situatia aminteste de crash-ul dot-com, cand bancile de investitii au favorizat proprii clienti in defavoarea micilor investitori.

In timpul "umflarii" balonului speculativ din sectorul IT la sfarsitul anilor '90, micii investitori care au subscris in cadrul valului de oferte publice initiale ale "companiilor de internet" au inceput sa suspecteze nereguli in privinta preturilor mari vehiculate inevitabil in cazul fiecarei astfel de firme.

Acuzatii diferite impotriva Facebook si a bancilor implicate in listare

Acuzatiile impotriva Facebook, Morgan Stanley si bancilor implicate in listarea de saptamana trecuta sunt diferite. In ultimele zile, presa internationala a scris ca executivii Facebook au anuntat bancile partenere de investitii, la cateva zile inainte de data la care era programata listarea, ca estimarile privind veniturile si profitul prezentate in prospect sunt incorecte, situatia financiara indicand cifre mai slabe inca din trimestrul in curs.

Bancherii ar fi transmis mai departe informatia investitorilor "cu posibilitati", insa estimarile revizuite nu au fost facute publice.

In schimb, Facebook si intermediarii ofertei s-au multumit sa prezinte un prospect revizuit in care se spune numai ca rezultatele financiare ar putea fi afectate, in viitor, de accesarea in tot mai mare masura a serviciilor retelei de socializare de pe smartphone-uri, ale caror ecrane relativ mici nu permit afisarea de spoturi publicitare.

Scandalul listarii Facebook la bursa nu se opreste insa aici. Oferta publica initiala si debutul companiei pe piata au fost marcate de o serie de erori ale sistemelor informatice ale pietei Nasdaq, care au intarziat tranzactiile si confirmarile catre traderi.

Patru dintre cei mai mari market makeri de pe Wall Street acuza operatorul bursier Nasdaq OMX ca, prin pregatirea neglijenta a listarii Facebook, le-a provocat pierderi de peste 100 milioane de dolari. In aceasta situatie sunt mii de brokeri care nu au putut urmari in timp real cate actiuni Facebook au reusit sa cumpere, pentru a putea face ajustari si a reduce pierderile clientilor.

Potrivit unor informatii obtinute de Bloomberg, micii investitori au subscris circa 25% din volumul actiunilor scoase de Facebook pe piata, prin care reteaua de socializare a atras 16 miliarde dolari.

Astfel, dupa primele trei zile de tranzactionare, pierderile micilor investitori s-ar ridica la aproximativ 600 milioane de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#acuzatii Facebook listare, #proces colectiv Facebook listare , #Investitii