Secretul lui Zuckerberg: Stie pe cine sa dea afara

Marti, 15 Mai 2012, ora 08:46
2075 citiri
Secretul lui Zuckerberg: Stie pe cine sa dea afara

CEO-ul Facebook, companie care spera sa atraga prin lansarea ofertei publice initiale peste 10 miliarde de dolari, este unul dintre cei mai apreciati manageri, in ciuda faptului ca abia a implinit 28 de ani.

In sapte ani, el a reusit sa dezvolte compania de la un proiect din camera de camin la o afacere de 100 miliarde de dolari, cu 3.000 de angajati, scrie Business Insider.

Conform New York Magazine, secretul lui Zuckerberg este ca stie pe cine sa dea afara. "In mare, sunt doua cai prin care sa construiesti o afacere. Poti fi foarte, foarte bun la angajari, sau poti fi foarte, foarte bun la concedieri", spune un fost angajat al Facebook. Zuckerberg se afla in cea de-a doua categorie.

"Am facut unele angajari care nu erau cele bune. Si am corectat acest lucru destul de repede. Mark merita toti laurii pentru identificarea lor si actionarea in acest sens", spune aceeasi sursa. In alte cazuri, angajati cheie care se potriveau companiei, au fost depasiti de evolutia Facebook. CEO-ul companiei nu a clipit nici atunci si a facut ce era mai bine pentru intreaga afacere.

De exemplu, Sean Parker s-a alaturat Facebook in vara lui 2004 si a fost primul presedinte al companiei. El a condus reteaua de socializare, cand atentia lui Zuckerberg era pe alte proiecte si a ajutat la strangerea primei runde de capital strain. Cel mai important lucru insa a fost faptul ca a facut un lucru care i-a permis lui Zuckerberg sa pastreze un control aproape complet asupra Facebook, pentru oricat timp doreste.

Parker, care a fost inlaturat atat de la conducerea Napster, cat si a inca unui startup, numit Plaxo, a fost obsedat de ideea ca Zuckerberg sa nu pateasca acelasi lucru. El a ajutat la schimbarea modului de votare al actionarilor companiei.

Zuckerberg are in acest moment 57% din actiuni, ceea ce inseamna ca nimeni, inclusiv board-ul de conducere al Facebook, nu il poate forta sa faca ceva. Acest nivel de control in mainile unui singur actionar ridica probleme pe Wall Street. Este insa crucial in listarea companiei, pentru ca Zuckerberg trebuie sa fie sigur ca poate refuza opiniile neinformate ale actionarilor minoritari.

In ciuda tuturor lucrurilor bune pe care le-a facut pentru Facebook insa, stilul de viata al lui Parker, din petrecere in petrecere, a fost considerat un pericol pentru imaginea companiei. La un an dupa ce s-a alaturat conducerii, el a fost fortat sa plece.

Plecarea lui Parker a lasat loc liber pentru Owen van Natta, fost sef la Amazon, care a fost angajat ca director de dezvoltare, iar apoi promovat ca COO. Pe langa un numar importat de angajari, Van Natta a organizat primele echipe de vanzari si finante, negociind investitia Microsoft din 2007 care a ridicat valoarea companiei la 15 miliarde de dolari.

In 2008, in urma lansarii dezastruoase a unui produs de publicitate, numit Beacon, echipa de conducere a Facebook a ajuns la concluzia ca are nevoie de un altfel de sef. Si atunci, Zuckerberg l-a concediat pe Van Natta.

#secret Zuckerberg, #concedieri Facebook, #conducere Facebook , #Management