Yahoo! ataca Facebook: Incepe un nou razboi al brevetelor

Marti, 28 Februarie 2012, ora 13:01
2211 citiri
Yahoo! ataca Facebook: Incepe un nou razboi al brevetelor

Yahoo! cere Facebook sa plateasca pentru utilizarea unei serii de brevete inregistrate in numele companiei.

Compania Yahoo cere incheierea unui acord prin care Facebook sa plateasca licenta de utilizare a unei serii de brevete ce include mecanismele tehnice din spatele reclamelor de pe Facebook, controlul confidentialitatii, actualizarile de mesaje si serviciul de mesagerie, conform unei surse citate de Reuters.

Reprezentanti ai ambelor companii au declarat ca este vorba de 10-20 de brevete ale Yahoo, iar suma ceruta de companie nu este cunoscuta.

Yahoo nu a dat detalii despre discutiile pe care le-a avut cu Facebook, dar a lasat sa se inteleaga ca nu va ezita sa mearga in instanta pentru a rezolva problema.

Compania sustine ca multe alte companii au platit deja pentru dreptul de utilizare al brevetelor si nu va ierta Facebook de la achitarea datoriilor.

"Insistam ca Facebook sa plateasca licente pentru utilizarea brevetelor sau vom fi obligati sa actionam in consecinta pentru a ne proteja drepturile", a declarat un apropiat al situatiei, in numele Yahoo!.

Daca Yahoo! va da in judecata Facebook, aceasta ar fi prima mare batalie juridica dintre doi giganti tehnologici in sfera social media si o agravare a situatiei patentelor care deja afecteaza puternic sectoarele de smartphone si tablete PC. Un exemplu in acest sens sunt procesele in care sunt implicate companii precum de Apple, Microsoft, Motorola si Samsung.

"Yahoo! ne-a contactat in acelasi timp in care au apelat la New York Times asa ca nu am avut timp sa evaluam clar situatia", a declarat un purtator de cuvant al Facebook, care sustine ca nu stia de aceasta problema.

Yahoo! si Facebook, parteneri de drum lung

Cele doua companii au lucrat ideaproape in ultimii ani. In timp ce Yahoo! s-a folosit de reteaua de socializare pentru a creste numarul de conturi pentru serviciul de e-mail si Flickr, Facebook a ajutat compania sa atinga cifra de 25 milioane de utilizatori ai aplicatiei de stiri Yahoo prin protocolul Open Graph.

Yahoo detine aproximativ 1.100 de brevete doar in SUA, in timp ce peste 2.660 isi asteapta aprobarea. Conform Forbes, numarul brevetelor la nivel global ar putea fi de 3-4 ori mai mare decat cifra raportata pentru SUA.

Cererea Yahoo! vine in contextul in care Facebook a lansat o oferta publica initiala care confirma valoarea companiei la 100 miliarde dolari.

Mai multe companii de social media, inclusiv Facebook, au cunoscut o crestere a problemelor privind brevetele folosite, pe masura ce si-au lansat ofertele publice initiale.

Decizia luata de Yahoo! nu este vazuta cu ochi buni de jucatori din piata care considera ca acestia pur si simplu incearca sa profite de pe urma Facebook si a succesului companiei.

Yahoo!, in situatie critica

Rezultatele financiare ale Yahoo! in ultimul trimestru din 2011 reflecta starea critica in care se afla compania.

Cifra de afaceri a companiei, de 1,17 miliarde de dolari, nu a atins estimarile analistilor.

Conform specialistilor citati de Bloomberg, rezultatele companiei indica o reducere a cotei de piata si faptul ca nu exista niciun semn de imbunatatire pentru perioada urmatoare.

Rezultatele companiei au fost afectate atat de schimbarea comportamentului consumatorului de internet, care nu mai petrece timp pe paginile Yahoo, dar si datorita reducerii numarului de reclame rulate pe site.

#patente Yahoo Facebook, #scandal Yahoo Facebook, #probleme patente Yahoo Facebook, #Yahoo cere bani Facebook , #Management