Sa fie Facebook un loz castigator la bursa? Exemplele contrazic

Luni, 13 Februarie 2012, ora 08:41
2116 citiri
Sa fie Facebook un loz castigator la bursa? Exemplele contrazic

Investitorii care asteapta sa cumpere actiuni Facebook dupa listarea companiei la bursa, spera ca ea va evolua precum Google, al carei randament a crescut cu 500% de la debutul de acum 7 ani si jumatate.

Cu toate acestea, evolutia pe bursa a companiilor de Internet care s-au aflat in centrul atentiei in ultimii ani a dezamagit, potrivit BusinessInsider.

Google a adus castiguri modeste in ultimii ani pe bursa, fiind intrecuta de companii care se bucura de mai putina vizibilitate.

De exemplu, randamentele Ryder System, o companie care inchiriaza camioane, au fost de 26%, calculand de la ultimul varf al pietei pe 9 octombrie 2007. De asemenea, Timke, o fabrica de rulmenti a adus investitorilor randamente de 49%. Si Johnson&Johnson a fost mai profitabila decat Google, randamentele dividendelor urcand la 12%.

Google are rezultate mai bune decat majoritatea companiilor, doar pe termen lung, adica in cazul in care incepem calculul din 2004, insa pentru cei care au cumparat in 2007, valoarea actiunilor a scazut cu 1,5%, deci nu au cules nici acum roadele investitiei, dupa patru ani si jumatate. Pana si compania Microsoft, care se afla departe de momentul ei de glorie, a adus castiguri de 12%.

La inceputul acestei luni, reprezentantii Facebook au declarat ca pun in joc cinci miliarde de dolari, cea mai mare oferta publica a unei companii de internet de pana acum. Daca, intr-adevar, compania ar valora 100 de miliarde de dolari dupa cum se estimeaza, ar insemna ca Facebook este mai mare ca Hewlett-Packard, AOL si Yahoo la un loc.

Cu toate acestea, ramane de vazut daca actiunile Facebook vor fi si profitabile. Companiile de internet din lumina reflectoarelor, nu au avut performante spectaculoase anul trecut.

Ele au fost multumitoare daca actiunile au fost cumparate la valoarea ofertei initiale, inainte ca actiunile sa inceapa sa fie tranzactionate pe piata, insa de un astfel de privilegiu se bucura doar anumiti clienti, precum fondurile mutuale, de pensii sau alte institutii.

Dupa aprecierea spectaculoasa din prima zi de tranzactionare, majoritatea actiunilor au inceput declinul in perioada urmatoare. Acest trend a fost valabil pentru Groupon, Pandora sau Angie's List.

Pana si LinkedIn, compania care a anuntat saptamana trecuta profituri trimestriale neasteptat de mari, a inregistrat o scadere a randamentelor de 4,6% de la recenta oferta publica initiala.

In antiteza, actiunile unei companii mai obscure precum producatorul de fertilizatori CVR Partners, au inregistrat o apreciere de 77% de la listarea la bursa din aprilie 2011.

Asadar, cei care se gandesc sa parieze totul pe Facebook, poate ar trebui sa se gandeasca la vechiul proverb al investitorilor si sa imparta ouale in mai multe cosuri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#listare facebook, #actiuni facebook , #Profit