Zuckerberg, mai sarac cu 2 mld dolari in urma ofertei publice a Facebook

Vineri, 04 Mai 2012, ora 18:10
1579 citiri
Zuckerberg, mai sarac cu 2 mld dolari in urma ofertei publice a Facebook

Pretul ofertei publice initiale a Facebook ridica intrebarea cat valoreaza actiunile detinute de Mark Zuckerberg, potrivit Forbes, care estimeaza ca in urma operatiunii averea fondatorului companiei ar fi de 15,5 miliarde dolari, sub nivelul estimat anterior.

In topul din acest an al miliardarilor publicat de Forbes in luna martie, Zuckerberg, director general al Facebook, figureaza cu o avere neta de 17,5 miliarde de dolari.

Presupunand ca Facebook va fixa pretul ofertei publice la nivelul maxim al intervalului stabilit, de 35 de dolari pe actiune, averea lui Zuckerberg va fi cu 2 miliarde de dolari mai mica, de circa 15,5 miliarde de dolari, se arata in articol.

Reteaua de socializare a indicat un interval de pret de 28-35 dolari pe actiune pentru cea mai mare oferta oferta publica initiala din istoria Silicon Valley, prin care Facebook vrea sa atraga circa 10,6 miliarde de dolari.

Zuckerberg va vinde un pachet important de actiuni, usor sub un miliard de dolari. Potrivit Facebook, seful companiei vinde actiunile pentru a plati taxe aferente participatiei pe care o detine.

Potrivit prospectului, cele 503 milioane de actiuni Facebook pe care le va detine Zuckerberg dupa oferta includ 120 de milioane de titluri la care acesta are dreptul prin exercitarea unei optiuni. Cu alte cuvinte, Zuckerberg nu detine inca toate cele 503 milioane de actiuni.

Seful Facebook intentioneaza sa exercite o parte din optiune si sa cumpere 60 de milioane de actiuni, potrivit prospectului, astfel ca va detine in total 443 de milioane de titluri.

La pretul de 35 de dolari pe actiune, averea sa neta ar fi de 15,5 miliarde de dolari.

Pe de alta parte, cotatia actiunilor Facebook at putea creste dupa oferta, iar averea neta a lui Zuckerberg sa revina la 17,5 miliarde de dolari, noteaza articolul.

Reteaua de socializare Facebook ar putea fi evaluata la 77-96 miliarde de dolari.

In urma ofertei publice initiale, Facebook va primi doar jumatate, 5,6 miliarde de dolari, din suma de 10,6 miliarde de dolari, calculata la o valoare situata la mijlocul intervalului de pret de 28-35 dolari pe actiune tintit de companie pentru oferta publica.

Restul, de circa 4,9 miliarde de dolari revine unor investitori privilegiati, care au avut posibilitatea sa intre in posesia unor pachete de actiuni Facebook inainte de listare.

Cei mai importanti dintre acestia sunt Zuckerberg, firma Accel Partners, investitorul Peter Thiel, cofondator al PayPal, compania DST a magnatului rus Iuri Milner, banca de investitii Goldman Sachs si Mark Pincus, cofondator al companiei de jocuri Zynga, care va primi circa 32 milioane de dolari.

Printre cei care isi pastreaza in acest moment participatiile se numara Sean Parker, cofondator al Napster si presedinte fondator al Facebook, Dustin Moskovitz, cofondator Facebook si fost coleg de camera cu Zuckerberg la Harvard, diversi directori ai companiei, precum si firma de investitii Andreessen Horowitz.

Dintre actionari, Accel Partners va vinde cea mai mare participatie, pentru care ar putea obtine 1,2 miliarde de dolari daca listarea are loc la pretul mediu, de 31,5 dolari, al intervalului vizat de Facebook.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#oferta publica Facebook, #avere mark zuckerberg, #pret oferta publica Facebook, #top miliardari Forbes , #Profit