10 lucruri importante pe care seful tau n-o sa ti le spuna niciodata

Vineri, 04 Februarie 2011, ora 17:54
4608 citiri
10 lucruri importante pe care seful tau n-o sa ti le spuna niciodata

Nu te astepta ca seful sa iti spuna tot ce ii trece prin cap atunci cand va intalniti pe holuri sau cand puneti la cale planul de actiune pentru saptamana care urmeaza. Poti sa incerci sa "citesti printre randuri" sau poti sa iei in considerare cateva idei pe care specialistii in HR le-au formulat pentru Womansday.com, daca vrei sa indeplinesti asteptarile acestuia de la urmatorul angajat care va primi o promovare.

Pentru sef conteaza si ceea ce faci in afara programului de lucru

Seful tau iti urmareste fiecare pas, doar daca ii dai motive sa faca asta, in rest, curiozitatea l-ar putea impinge sa mai arunce cate o privire din cand in cand peste activitatile pe care le ai in mediul online.

Tocmai de aceea, cantareste bine sinceritatea pe care o afisezi pe Facebook cand vorbesti despre colegii tai enervanti sau despre weekend-ul haotic care tocmai ai trecut.

Acest sfat nu iti ingradeste dreptul la exprimare, ci te ajuta sa iti pastrezi imaginea de profesionist, in fata sefului.

"Un manager profesionist trebuie sa profite de orice oportunitate pentru a obesrva un angajat, fie ca e online sau in timpul liber, sau iesire cu colegii, intr-un training sau altundeva. Nu neaparat pentru a-l judeca, ci pentru a-l intelege", spune Vlad Dutescu, Managing Partner Sandler Training, privind lucrurile din perspectiva superiorului.

Atitudinea e tot atat de importanta ca si rezultatele

Ceea ce managerul tau n-o sa-ti spuna niciodata este ca relatia profesionala pe care o ai cu colegii ar putea fi chiar mai importanta decat indeplinirea sarcinilor si capacitatea ta de a urmari instructiunile primite, spun specialistii.

Oricat de bun ai fi pe domeniul tau, daca esti dur, nepoliticos sau pur si simplu nu te faci placut celor din jur, atitudinea il va impiedica pe sef sa iti acorde tie promovarea dorita.

Vlad Dutescu considera ca "daca este vorba de o persoana avuta in vedere pentru o promovare conteaza sa fi avut bune rezultate, nu foarte bune. Nu neaparat sa fi fost cel mai bun in ceea ce facea pana acum, ci conteaza foarte mult analiza lui din perspectiva postului pe care eventual il va ocupa in promovare. Daca prin promovare ne gandim la faptul ca coordoneaza niste oameni, automat zona de plan de actiune si de atitudine e mult mai importanta decat rezultatele."

Nu-ti fie teama sa te faci auzit

Cei mai valorosi angajati sunt cei care au initiative, iar managerii isi doresc sa lucreze cu oameni cu personalitate, nu isi doresc doar o persoana care sa ocupe scaunul la un birou.

Daca iti doresti sa avansezi in scara ierarhica, nu ezita sa ii spui asta sefului tau si sa il intrebi ce trebuie sa faci ca sa ai succes.

Seful vrea sa ii urmaresti exemplul

Daca nu esti sigur care este calea de comunicare pe care o prefera seful tau, il poti intreba direct daca vrea sa va intalniti personal, sa comunicati prin e-mail sau prin telefon.

Poti sa intrebi care sunt aspectele in care vrea sa fie consultat si care sunt lucrurile de care si-ar dori sa ai grija pe propria raspundere.

Incearca sa ii cunosti personalitatea, iar daca vezi ca este introvertit, nu forta nota ca sa va intalniti fata in fata.

Vorbeste despre realizarile tale!

Cu atatea responsabilitati, seful tau nu reuseste sa tina pasul cu tot ce se intampla in viata ta profesionala de zi cu zi.

Nu ezita sa il incluzi in lista de destinatari cand iti feliciti colegii pentru finalizarea unui proiect, sa faci o prezentare lunara a realizarilor tale pe care sa i-o trimiti pe mail si chiar sa pastrezi in arhiva aceste mail-uri pentru a le folosi la evaluarea anuala.

Nici sefului nu ii plac evaluarile de performanta


Orice evaluare presupune un efort in plus, iar tu ii poti fi de ajutor sefului si cu aceasta ocazie.
In loc sa stai in fata sefului sa iti reamintesti ce ai facut acum 10 luni, ai putea sa-ti "faci temele" din timp si sa notezi fiecare realizare pe masura ce se intampla.

Daca alegi sa le impartasesti cu seful tau prin e-mail, asta te va ajuta sa pastrezi o legatura de-a lungul anului cu acesta si va face intalnirea anuala mai putin rigida.

Seful asteapta o tinuta office


Unii consultanti in Resurse Umane te sfatuiesc sa te imbraci in fiecare zi ca si cand e posibil sa fii chemat la o sedinta in biroul Directorului General.

Chiar daca seful tau are lucruri mai importante asupra carora sa isi concentreze atentia decat tinuta sau atitudinea ta business, daca gresesti in unul din aceste domenii, ii transmiti un mesaj subtil ca nu te intereseaza sa fii promovat.

Si sefii apreciaza feedback-ul pozitiv

In general, seful este cel care ii incurajeaza pe cei din jur prin aprecieri si laude, insa o apreciere sincera din fata ta in fata colegilor ar putea sa conteze in fata sa, spun specialistii.

Seful asteapta rezolvari pentru unele probleme si din partea ta

Pozitia superioara il pune mereu pe sef in situatia in care trebuie sa gaseasca o rezolvare, astfel incat munca in echipa sa nu stagneze.

Daca iti trece prin cap vreo varianta de rezolvare a unei probleme, nu iti fie teama sa o spui. Chiar daca nu e cea mai potrivita, ea va fi apreciata.

Asuma-ti responsabilitatea


Nu incerca sa arunci vina in alta parte cand nu reusesti sa ajungi la timp de dimineata si nici cand intarzii predarea unui proiect.

Recunoaste-ti greseala si promite ca n-o sa se mai repete, pentru ca daca nu iti asumi responsabilitatea pentru fiecare data cand esti vinovat de ceva, nimeni n-o sa isi asume responsabilitatea sa te promoveze.

Vlad Dutescu a facut pentru Bloombiz.ro un rezumat al lucrurilor care conteaza pentru sefi, indiferent de job.

"Unul este ambitia si determinarea, doi este initiativa, faptul ca persoana respectiva e proactive. Trei, capacitatea de a veni cu solutii, nu de a ridica probleme. Ce mai conteaza foarte mult este energia si vitalitatea, conteaza destul de mult si rezultatele (...). Desi lumea crede ca rezultatele sunt pe primul loc, de cele mai multe ori nu e asa. Capacitatea de a se autoevalua critic si constructiv, pentru ca e suficienta este cea care ne omoara de cele mai multe ori. Modul in care raspunde la conflicte si colaborarea cu colegii", este de parere acesta.

#ce conteaza pentru sefi, #evaluare angajati, #promovare, #sef , #stiri Facebook