6 moduri de a obtine un job cand nu esti candidatul "ideal"

Marti, 23 Februarie 2010, ora 10:17
2279 citiri
6 moduri de a obtine un job cand nu esti candidatul "ideal"

Ar putea sa para o pierdere de vreme sa aplici pentru o pozitie care, cel putin pe hartie, nu se potriveste perfect cu abilitatile si experienta ta. Pana la urma, multi candidati nu beneficiaza de atentia managerilor chiar si atunci cand par sa fie candidatii perfecti.

Insa daca esti de parere ca esti capabil sa faci un job bine, in ciuda faptului ca istoricul tau nu se aliniaza perfect cerintelor pozitiei respective, inca mai exista speranta. Trebuie sa te privesti din perspectiva unui manager angajator si sa construiesti un plan care sa te picteze ca fiind cea mai buna persoana pentru jobul in discutie, scrie Robert Half International. Iata cateva indrumari:

1. Nu le irosi timpul

In primul rand, asigura-te ca istoricul tau intruneste cel putin criteriile de baza pentru jobul disponibil. Daca jobul cere experienta in trei programe de software specifice, de exemplu, si tu nu cunosti decat unul, nu aplica. Insa daca angajatul ar trebui sa aiba sapte ani de experienta si tu ai cinci, angajatorul te-ar putea lua in considerare.

Totusi, retine ca unele firme nu te vor angaja daca nu intrunesti toate criteriile, indiferent de cat de aproape esti. Pana la urma, companiile inca isi ma permit sa fie pretentioase.

2. Gaseste un contact in interior

Una dintre cele mai bune metode de a fi luat in considerare este ca atunci cand esti aproape potrivit pentru job, sa folosesti o recomandare din partea cuiva care poate vorbi cu managerul pentru tine.

Intreaba-i pe cei din reteaua ta sociala – sau pe cineva pe care cunosc acestia – daca iti pot face o introducere in firma. Site-urile de networking, precum LinkedIn si Facebook, iti pot fi de ajutor in vederea descoperirii indivizilor care a putea sa cunoasca pe cineva care lucreaza la firma tintita de tine, insa ai grija cum ceri ajutorul lor.

Ar trebui sa ai o relatie plina de incredere si credibilitate cu persoana careia ii ceri sa-si puna obrazul la bataie pentru tine.

Daca poti, incearca sa iti folosesti contactele pentru a aranja o intalnire cu managerul angajator. Uneori, tot ce trebuie pentru a avea o sansa mai mare de angajare este o intalnire fata in fata, in care il poti convinge pe angajator de abilitatile tale. Acest lucru iti permite sa stabilesti o legatura cu angajatorul si sa dai dovada de entuziasm fata de jobul respectiv.

3. Spune lucrurilor pe nume

In loc sa ascunzi orice puncte slabe pe care le detii, recunoaste-le. De exemplu, daca esti supracalificat pentru o pozitie, foloseste scrisoarea de intentie sau interviul pentru a explica de ce te tenteaza acel job.

Poate ca dupa ce ai gestionat o echipa mare de angajati pentru cativa ani, te-ai decis ca ai prefera sa faci o munca mai practica, sa contribui mai clar la succesul unei companii, fara sa-i supaveghezi pe altii. Sau daca esti putin subcalificat, ai putea sa mentionez cum o caliate intr-un domeniu poate compensa o lipsa in altul.

4. Subliniaza beneficiile pe care le poti aduce companiei

Managerii angajatori cauta angajati care au istoric profesional care sa demonstreze faptul ca au economisit timp sau bani pentru fostul angajator. Promoveaza beneficiile pe care le poti oferi, punand accent pe realizarile trecute in CV sau in scrisoarea de intentie.

De exemplu, ai putea mentiona cum ai implementat un nou sistem de indosariere, care i-a ajutat pe oameni sa economiseasca timp cand uploadau date, lasand astfel timp pentru a se concentra pe sarcinile esentiale.

5. Ofera o perioada de proba

Avand in vedere ca firmele incep sa angajeze cu prudenta noi indivizi, managerii angajatori se gandesc de doua ori inainte sa-si asume riscul de a angaja pe cineva care nu intruneste toate criteriile jobului.

Drept urmare, ar fi bine sa indulcesti putin afacerea, pentru a-l convinge pe angajator ca meriti riscul. De exemplu, te poti oferi sa incepi cu un proiect sau cu un contract tempoar, cu intelegerea conform careia sa fii angajat permanent daca reusesti sa atingi anumite obiective.

6. Fii sincer

Retine ca nu ar trebui niciodata sa intinzi coarda mintind, in incercarea de a-ti creste sansele de angajare. Minciuna ta ar putea fi descoperita cu usurinta si ai putea sa-ti distrugi reputatia profesionala, afectandu-ti in mod real posibilitatile de angajare nu numai in cadrul companiei in discutie, dar si in cadrul altora.

Multe organizatii sunt dispuse sa isi asume riscuri intelepte in fata angajatilor promitatori, insa ramane la latitudinea ta sa le arati de ce merita sa aiba incredere in tine. Vorbind direct si clar si construindu-ti o pledoarie favorizanta, iti vei imbunatati sansele de a-i convinge ca un candidat “imperfect” poate fi alegerea potrivita.

#job angajare candidat ideal cariera manager sef companie , #stiri Facebook