Adresele IP "pe stil vechi" au fost epuizate

Vineri, 04 Februarie 2011, ora 11:03
1913 citiri
Adresele IP "pe stil vechi" au fost epuizate

Organizatia care supravegheaza alocarea globala de adrese IP a alocat joi, in Statele Unite, ultimul pachet de adrese de internet disponibile, la 30 de ani dupa crearea si distribuirea primelor numere de identificare, anunta Mediafax.

Protocolul IPv4 a ramas astfel fara adrese IP libere, cele circa patru miliarde de combinatii posibile fiind epuizate.

Tranzitia la noua versiune de adresa de internet, IPv6, a inceput deja de cativa ani si ar trebui sa treaca neobservata pentru majoritatea utilizatorilor.

Ultimul bloc de adrese IPv4 a fost alocat joi seara in cadrul unei ceremonii speciale la Miami.

O adresa IP este un set unic de numere care identifica un dispozitiv conectat la internet.

Epuizarea adreselor "pe stil vechi" a fost accelerata in ultimii ani de explozia gadget-urilor mobile conectate la internet, de raspandirea tot mai larga pe glob a utilizatorilro de internet si de popularitatea site-urilor de succes, precum cele ale Google sau Facebook.

Noul standard IPv6 va oferi mult mai mult "loc" pe internet, fiind posibila alocarea a 340 ori 10 la puterea 36 de adrese.

"Daca spatiul conferit de adresele IPv4 ar putea fi comparat cu o minge de golf, o masura corespunzatoare pentru sistemul IPv6 ar fi soarele", a declarat John Curran, directorul general al American Registry for Internet Numbers, una dintre cele cnici organizatii nonprofit care administreaza alocarea adreselor de internet pentru diverse regiuni ale lumii.

Curran a adaugat ca nu crede ca va mai fi nevoie de vreo tranzitie la un alt sistem de adrese IP.

Majoritatea serverelor, computerelor si dispozitivelor conectate in prezent la internet suporta deja standardul IPv6, Curran estimand ca mai putin de 1% dintre utilizatorii de internet nu dispun de echipamente configurate pentru noul sistem.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#adrese IP, #epuizare adrese IP, #standard IPv6 , #stiri Facebook