Afganistanul a respins o propunere de blocare a retelei Facebook

Luni, 07 Iulie 2014, ora 10:10
1313 citiri
Afganistanul a respins o propunere de blocare a retelei Facebook

Reteaua de socializare Facebook, acuzata ca vehiculeaza tensiunile politice si ura etnica in jurul desemnarii succesorului presedintelui in exercitiu Hamid Karzai, aflat la conducerea tarii din 2001, nu va fi blocata in Afganistan, dupa ce guvernul de la Kabul a respins o astfel de propunere.

Confruntarea dintre cei doi candidati Ashraf Ghani si Abdullah Abdullah pe tema comiterii de fraude in cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale afgane, care a avut loc pe 14 iunie, a declansat schimburi de replici uneori violente pe Facebook intre sustinatorii celor doi oameni politici, informeaza Mediafax.

Pastunii din sudul si estul tarii sunt principalii sustinatori ai lui Ghani, membru al acestui grup etnic, cel mai important in Afganistan, in timp ce tadjicii, majoritari in nord, il sprijina pe Abdullah. Observatorii se tem de izbucnirea unor tensiuni intre cele doua grupuri, care s-au confruntat deja in timpul unui razboi civil sangeros (1992-1996).

"Astazi, in cursul unei reuniuni, Consiliul National de Securitate a dezbatut o propunere privind blocarea (retelei de socializare) Facebook", a spus pentru AFP Fayeq Wahedi, adjunctul purtatorului de cuvant al Presedintiei afgane.

"Exista persoane care promoveaza ura pe Facebook si pun in pericol unitatea nationala, dar, in urma unor discutii, Consiliul a decis sa nu interzica Facebook-ul", a adaugat el.

Sustinatori ai celor doi candidati au postat mesaje ostile

Sustinatori ai celor doi candidati au postat mesaje ostile si fotografii dupa ce tabara lui Abdullah a lansat acuzatii de frauda.

Acum doua saptamani, Natiunile Unite au tras un semnal de alarma pe marginea unor comportamente agresive pe retelele de socializare.

"Exista un ton deranjant pe unele retele de socializare si ii indemnam pe sustinatori sa evite atat declaratiile incendiare, cat si discursurile de ura", a afirmat seful Misiuniii ONU in Afganistan, Jan Kubis.

Rezultatele preliminare ale alegerilor urmeaza sa fie anuntate luni, iar cele finale pe 24 iulie. Noul presedinte afgan va fi investit pe 2 august.

#facebook afganistan, #blocare facebook, #afganistan internet , #stiri Facebook