Bine ati venit in noua era informationala! De la Web 3.0 la decodarea propriului ADN

Duminica, 10 Aprilie 2011, ora 22:48
2892 citiri
Bine ati venit in noua era informationala! De la Web 3.0 la decodarea propriului ADN

Fondatorul LinkedIn, Reid Hoffman, a spus recent ca daca Web 1.0 avea legatura cu domeniul cautarilor si oferea o interactivitate limitata iar Web 2.0 implica identitati reale, cea de-a treia instanta a Web va combina "veridicitatea identitatilor cu generarea unor cantitati imense de informatii".

Reid este considerat un vizionar al Internetului, iar cele descrise de el ar putea fi doar varful icebergului, potrivit TechCrunch.

Utilizatorii aduna deja cantitati impresionante de informatii. Cresterea este exponentiala, iar oportunitatile de inovare sunt chiar mai mari decat isi inchipuie "creierele" din Silicon Valley.

De-a lungul secolelor, am adunat informatii referitoare la clima, date demografice, tranzactii s.a.m.d. Web 1.0 a luat aceste informatii si le-a pus la dispozitia utilizatorilor, care puteau sa caute printre ele, folosind motoarele de cautare.

In scurt timp, a aparut generatia "Web 2.0". Informatiile care se culegeau de aceasta data se refereau la ce stiri citim, de unde ne facem cumparaturile, pe ce site-uri intram, ce muzica ascultam, unde calatorim.

Cu ajutorul LinkedIn, Facebook si Twitter, Web-ul a devenit "social" si marii jucatori au inceput sa invete totul despre joburile noastre, contactele sociale si de business si, intr-un fel mult mai amanuntit, tot ce ne place. Acesta este primul pas in Web 3.0.

Normalitatea avansului tehnologic

In 2009, Obama a lansat un program ambitios de a moderniza sistemul de sanatate, apeland la modalitatile electronice de a inregistra arhivele medicale.

Scopul presedintelui american este digitalizarea tuturor documentelor medicale.

Astfel, doctorul din camera de urgenta va putea avea acces instantaneu la trecutul medical al pacientului, studiile medicale se vor demara mai rapid iar medicii vor putea face schimb de experienta.

In fiecare minut, pe Youtube sunt incarcate video-uri cu o durata cumulata de 24 de ore.

Camerele de supraveghere colecteaza si mai multe imagini, in intreaga lume. Fie ca suntem constienti de asta sau nu, telefoanele noastre mobile ne contorizeaza orice miscare.

Au aparut aplicatii care inregistreaza unde mergem, cat de rapid mergem si cat timp ne ia sa facem acel drum.

Un alt caz este cel al genomului uman. In urma cu zece ani, puteam decoda genomul uman cu costuri de miliarde de dolari.

Cu ajutorul tehnologiei, pretul a scazut la 10.000 in 2011. In doi ani, un milion de oameni vor putea beneficia de serviciul de decodare a propriului ADN. Nu va mai dura mult pana cand acest serviciu va fi la dispozitia tuturor.

Ne vom putea compara ADN-urile pentru a afla ce boli ne-ar putea pune sanatatea in pericol si cum putem sa le tratam.

Si totusi, nu SUA conduce procesul de colectare al informatiilor.

Cel mai ambitios proiect de acest tip se afla in India. Guvernul indian colecteaza date demografice, amprente si scanari de iris ale tuturor celor 1,2 miliarde de locuitori ai Indiei. Acest efort va duce la crearea celei mai mari baze de date din lume.

Cu avansul tehnologic, vor veni si problemele de securitate. Astazi, Google poate citi un mail primit de un utilizator inainte ca acesta sa isi dea seama ca are un e-mail nou in Inbox.

Google stie ce prieteni avem si ce ne scriu, in particular.

Stie ce calendar si ce obiceiuri virtuale avem. Este greu de imaginat ce s-ar intampla daca Google va putea sa acceseze informatiile referitoare la ADN-ul fiecaruia.

Lasand la o parte aceste riscuri, tehnologia va continua sa avanseze.

IBM, Microsoft, Oracle, Google si Facebook au dominat pana acum. Este randul sa apara noile companii, fondate pe bazele Web 3.0. Cel mai probabil, urmatorul Google se naste acum in intunericul unui garaj.

#web 3.0, #linkedin, #facebook, #google, #noua era informationala, #decodare adn, #informatii , #stiri Facebook