Ce capcane ascunde Facebook

Joi, 06 Mai 2010, ora 00:41
5349 citiri
Ce capcane ascunde Facebook

Cei mai multi dintre utilizatori tind sa se lase prinsi in valul comunicarii virtuale si rareori se intreaba ce se ascunde in spatele serviciilor gratuite.  Pentru Facebook, cea mai mare retea sociala din lume, cu peste 400 milioane de utilizatori, continutul generat de utilizatori (user generated content) se transforma in bani gheata.

Ascunzandu-se in spatele experientelor pe care le ofera gratuit, Facebook foloseste informatii valoroase despre utilizatori in timp ce acestia se joaca sau fac schimb de poze cu prietenii.

Potrivit Forbes, dezvoltatorii de jocuri castiga 10.000 de dolari pe zi transferand numele, pozele si detaliile personale ale utilizatorilor catre diferite companii de advertising.

Principalul argument este ideea conform careia contributia utilizatorilor la dezvoltarea retelei este rasplatita prin servicii gratuite de conectare cu prietenii sau volumul mare de informatii obtinute.

Nu toti constientizeaza ca in contactul Facebook-utilizatori exista o a terta parte - firmele de publicitate - care devine din ce in ce mai agresiva.

Zuckerberg, miliardar multumita utilizatorilor

Gigantii Google (care avea la inceput sloganul “Don’t be evil”) si Microsoft au avut o perioada de inceput cand pareau inofensivi.

Facebook le calca acum pe urme in incercarea de a profita de bunavointa utilizatorilor.

Reteaua Facebook a suferit la capitolul imagine in urma cu un an cand  a modificat termenii de utilizare, extinzand drepturile companiei asupra continutului generat de utilizatori.

Atunci Zuckerberg a evitat subtil sa explice cum intentioneaza sa monetizeze aceste informatii, insa in momentul cand compania va fi listata la bursa, adevarul va iesi la iveala.

Cum poate fi evitat “atacul” aspura informatiilor

Specialistii citati de Forbes sustin ca utilizatorii ar trebui sa minimalizeze informatiile oferite in profil renuntand la detalii despre viata lor intima, si chiar sa ofere informatii false privind data nasterii si orasul in care locuiesc.

O alta varianta ar putea fi aplicarea cu strictete a setarilor de confidentialitate, care permit vizualizarea profilului doar de catre prieteni si debifarea casutei “Allow” din setarile de cautare, care permite ca orice informatie vizibila sa ajunga in final pe Google.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#capcane, #facebook, #retea sociala, #zuckerberg , #stiri Facebook