Ce este mai periculos: tigara sau smartphone-ul?

Vineri, 05 August 2011, ora 14:20
2337 citiri
Ce este mai periculos: tigara sau smartphone-ul?

Dupa doua zile de utilizare, nu te mai poti desparti de el. Il scoti in permanenta din buzunar, iti verifici mailul, intri pe Facebook sau cauti ceva "foarte important" pe Google. Dupa cateva saptamani, traiesti in simbioza cu smartphone-ul tau. Studiile au aratat ca telefoanele inteligente sunt antisociale si creeaza dependenta. La fel ca tigara.

Conform unui studiu al Autoritatii de Reglementare in Telecomunicatii din Marea Britanie (Ofcom), smartphone-urile creeaza dependenta.

Ca si alte cercetari pe acest subiect, studiul scoate in evidenta faptul ca oamenii nu se despart de telefon oriunde s-ar afla si ca renunta pana si la discutiile cu proprii copii pentru a tasta pretiosul smartphone.

Pe scurt, dispozitivul schimba comportamentul social.

Sondajul arata ca 37% dintre adulti si 60% dintre adolescenti recunosc ca sunt "foarte dependenti" de telefon.

De ce n-ar fi? Multumita accesului la reletele sociale, a e-mail-ului si a SMS-urilor, suntem siguri ca exista cineva de cealalta parte a "liniei" caruia ii pasa de noi si de ceea ce avem de zis.

Dependentii se despart prin e-mail

Repercursiunea acestui tip de comunicare facila, dar limitata, este ca avem din ce in ce mai putin timp sa gandim sau sa facem fata conversatiilor cu cei care se afla langa noi.

Mai mult, unul din 10 utilizatori de iPhone recunoaste ca s-a despartit de partener pe cale electronica.

Ce inseamna toate aceste lucruri pentru oameni, societate si afaceri?

"30% din utilizatorii de smartphone spun ca realizeaza convorbiri telefonice personale in orele de serviciu, comparativ cu 23% dintre posesorii de telefoane mobile obisnuite. Pe de alta parte, utilizatorii de telefoane inteligente sunt mai predispusi sa rezolve chestiuni legate de serviciu in timp ce se afla in vacanta sau in weekend", se arata in studiul Ofcom.

Mai mult, procentul utilizatorilor de smartphone carora li s-a intamplat sa rezolve via telefon probleme de serviciu in timpul liber este de 70%.

Dintre cei care s-au multumit cu un telefon normal, doar 16% folosesc telefonul in timpul liber in scop profesional.

Parintii si copii comunica prin tweet-uri

Peste jumatate dintre adulti si doua treimi dintre adolescenti spun ca utilizeaza smartphone-ul in timp ce socializeaza cu alte persoane.

23% din prima categorie si 34% din a doua se joaca, verifica e-mail-ul sau profilul de Facebook in timp ce stau la masa.

Aceste rezultate sunt cel putin ingrijoratoare. S-a aflat ca foarte multi parinti si copii comunica prin e-mail-uri si tweet-uri, fenomen ce va creea o generatie disfunctionala.

Aceasta adictie ii determina pe oameni sa dea din ce in ce mai multi bani pe telefoane cat mai scumpe si sa sacrifice timp pentru a-si "lua doza".

Din acest fenomen nu catiga decat ecosistemul telefoniei mobile.

"In timp ce telefoniei mobile i-a luat 15 ani sa penetreze intreaga Mare Britanie, iar televiziunii prin cablu i-au trebuit 14 ani, noile tehnologii au reusit sa ajunga la aceste performante in doar cativa ani", se mai arata in studiu.

Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#dependent munca, #dependenta telefon, #dependenta tigara, #mobil, #smartphone, #telefon mobil, #telefon vacanta , #stiri Facebook