Ce sa NU faci pe web

Miercuri, 18 August 2010, ora 11:30
2476 citiri
Ce sa NU faci pe web

Cercetatorii unui institut american au analizat cateva dintre actiunile nerecomandate utilizatorilor de Internet si au propus o serie de metode pentru a evita consecintele nefaste ale comportamentului lor virtual.

Optinunea de retinere a parolei, pe un calculator public

Este indicata deselectarea casutei "keep me signed in", atunci cand nu folosesti PC-ul personal.

In ceea ce priveste PC-ul de la birou, acesta este al tau numai in aparenta. De fapt, compania detine atat sistemul de calcul cat si toate informatiile stocate pe acesta. Daca te-ai logat pe contul personal de e-mail, asigura-te ca inchei sesiunea de navigare prin "log off".

Parola generala

Cei mai multi useri folosesc acelasi nume de utilizator si parola pe toate site-urile. In cazul in care un site este "spart" de hackeri si acestia pun mana pe parola ta, intreaga ta activitatea virtuala este descoperita.

In ultimul timp, au aparut instrumente de management al parolelor, precum KeePass Pasword State, care iti tin evidenta parolelor pe toate site-urile, astfel incat sa nu mai fii nevoit sa alegi aceeasi parola peste tot.

Ignorarea importantei unui update

Programele Adobe Reader si Adobe Flash sunt responsabile pentru un numar impresionant de infectari cu virusi, din cauza multiplelor brese de securitate. Cel mai bun mod de a evita sa cazi in capcana programelor "daunatoare" este sa iti updatezi software-ul cat mai des posibil.

Asigura-te si ca sistemul de operare este la zi. Windows poate fi setat sa se updateze automat.

Cautarea la intamplare

Atunci cand cauti o informatie pe motoarele de cautare, gandeste-te de doua ori inainte sa accesezi un link. Cele mai multe atacuri de malware sunt indreptate catre userii care cauta barfe despre celebritati.

Foloseste serviciile Google News, Yahoo News sau orice alt agregator de stiri. Acestea fac o selectie a celor mai importante materiale de pe site-uri sigure.

Cand cauti pe Google, foloseste url-ul https://www.google.com. In acest fel, cererea de cautare va fi trimisa printr-o conexiune encriptata, in protocolul SSL, acelasi folosit de mai toate sistemele de e-banking.

Site-uri cu materiale piratate

Atunci cand cauti un program sau un fisier media, sfatul specialistilor este sa folosesti website-uri oficiale precum iTunes sau Amazon.com.

Site-urile cu torrente ar trebui ocolite deoarece cele mai multe dintre ele contin cod malitios. Acesta sta de obicei in reclamele afisate pe site-urile de torrente.

Informatiile de pe Facebook, disponibile pentru toata lumea

Ai grija ce informatii raman publice pe contul tau de Facebook. Ziua de nastere, numarul de telefon sau adresa pot fi folosite hackeri, care pot comite infractiuni virtuale, in numele tau.

Informatii mai personale ar trebui sa fie vizibile doar pentru cei cunoscuti, asa ca alege-ti cu grija modul in care iti cresti lista de prieteni.

#user, #web, #hackeri, #internet, #facebook, #google , #stiri Facebook