Cele 10 momente cheie ale ultimului deceniu de Internet

Duminica, 22 Noiembrie 2009, ora 22:33
2019 citiri
Cele 10 momente cheie ale ultimului deceniu de Internet

Lansarea Wikipedia, aparitia iPhone sau alegerea presedintelui american Barack Obama sunt doar cateva din punctele de cotitura ale Internetului, marcate la sfarsitul unui nou deceniu cu premiile Webby, acordate de Academia Internationala de Arte si Stiinte Digitale din New York. 

"Internetul este piesa de rezistenta a acestui deceniu, deoarece a reprezentat un catalizator al schimbarii in toate aspectele vietii noastre, de la comert la comunicare si de la politica la cultura", a declarat David-Michel Davies, directorul executiv al Premiilor Webby si membru al Academiei, ce premiaza inca din 1996 industria mondiala a Internetului, transmite Reuters.

"O tema recurenta intre toate celelalte pietre de hotar de pe lista noastra este capacitatea Internetului de a face vechile sisteme sa se prabuseasca din interior, oferind mai multa putere oamenilor obisnuiti", a mai declarat Davies, referindu-se in primul rand la folosirea retelei Twitter in timpul protestelor fata de regimurile opresive din intrega lume.

Iata in continuare lista celor 10 momente care si-au lasat amprenta in ultimul deceniu asupra intregii civilizatii umane:

Craigslist.com, primul site de anunturi si socializare din lume, depaseste granitele orasului San Francisco, in anul 2000, marcand inceputul declinului presei tiparite.

Google AdWords, serviciul de publicitate online oferit de Googe, a fost lansat de asemenea in anul 2000, permitandu-le publicitarilor sa-si atinga publicul tinta cu precizia unei raze laser.

Wikipedia, prima enciclopedie digitala ce poate fi completata de utilizatori, a fost lansata in 2001, ajungand in clipa de fata sa gazduiasca 14 milioane de articole, scrise in 271 de limbi.

Napster, prima retea de partajare a pieselor muzicale, a fost inchisa in 2001, prin ordin judecatoresc, lasand insa cale libera unui adevarat potop de retele mai mici si mult mai greu de controlat.

Google a fost listat la bursa in 2004, deschizand astfel cale cresterii record a gigantului IT.

2006 este considerat anul video-revolutiei online, ce a dus la explozia continutului video produs de utilizatori si a redefinit o multime de aspecte ale societatii umane, de la comert si politica, pana la divertisment.

Tot in 2006, reteaua sociala Facebook este deschisa publicului larg, dupa ce initial era disponibila numai elevilor, iar Twitter vede pentru prima data lumina monitoarelor.

Apple lanseaza in 2007 prima generatie iPhone, revolutionand industria telefoniei mobile si intrega societate umana, transformand smartphone-urile dintr-un lux intr-o necesitate.

Campania prezidentiala din Statele Unite, castigata de Barack Obama, a schimbat pentru totdeauna modul in care erau percepute pana acum alegerile, in intreaga lume, folosind la maxim Internetul si toata tehnologiile adiacente, pentru prima data la un asemenea nivel.

Cel mai recent eveniment marcant in care Internetul a jucat in premiera un rol crucial este fara indoiala reprezentat de alegerile prezidentiale din Iran si mai ales de protestele si demonstratiile ce au urmat, in timpul carora locuitorii capitalei Teheran s-au organizat si au comunicat prin intermediul Twitter, reusind sa-si castige macar o mica parte din libertatea visata, in fata unui regim opresiv care a inabusit revoltele in sange.

#internet, #iphone, #google, #facebook , #stiri Facebook