Chiar conteaza referintele si recomandarile?

Joi, 19 Noiembrie 2009, ora 17:33
8257 citiri
Chiar conteaza referintele si recomandarile?

Importanta referintelor este un subiect controversat in ultima vreme. Angajatorii vor sa fie siguri ca angajeaza persoana potrivita pentru jobul respectiv; insa unii previn acest lucru, pentru ca verificarea recomandarilor poate fi o munca intensiva. Pe de alta parte, candidatii ofera referinte care sa ii puna mereu intr-o lumina buna, dar angajatorii devin mai iscusiti si gasesc modalitati de a afla si lucrurile pe care nu vrei sa le spui.

Asadar, cum stau lucrurile? Chiar conteaza recomandarile? Angajatorii chiar le verifica in ziua de azi? Care este protocolul utilizat pentru a le oferi potentialului angajator? Cine sunt cei mai potriviti oameni pe care sa-i incluzi ca persoane de referinta? Si, daca un angajator nu suna nici o persoana de referinta e un semn rau?

Desi raspunsul definitiv la aceste intrebari depinde de angajatori, peste toate, da, referintele conteaza. Doar procesul s-a schimbat.

“Recomandarile joaca un rol enorm in procesul de angajare, acum poate ca mai mult ca niciodata,” spune heather R. Huhman, fondator si presedinte al Come Recommended, comunitate online care contecteaza interni si candidati entry-level cu angajatori.

“Deseori, managerii angajatori se indragostesc de un candidat pe hartie, iar ulterior la interviu, doar ca sa afle apoi, verificand referintele, ca nici unul din fostii sau angajatori nu l-ar mai angaja vreodata.

Verificand astfel de lucruri, angajatorii se feresc de frustrarea generata de angajarea unui om nepotrivit. In aceasta economie, cand bugetele de angajare sunt subtiri, fiecare angajat trebuie sa fie cel mai potrivit.”

Referintele nu reprezinta o garantie

Desi mare parte din angajatori verifica referintele, altii sar peste acest pas. Nu numai ca este un proces laborios, dar Jack Harsh, profesor universitar, spune ca multi angajati se tem de riscul legal pe care il implica respingerea unui candidat din cauza unor recomandari slabe.

“Deciziile de angajare nu pot sa fie bazate pe informatii de natura discriminatorie, asa ca, pentru a evita orice posibila problema legala, verificarile sunt trecute cu vederea,” spune Harsh. “Din nefericire, prima referinta pe care o primeste angajatorul in asemenea cazuri este de la colegi, dupa ce candidatul a fost deja angajat.”

Steve Langerud, director pe dezvoltarea carierei la Universitatea Depauw, adauga faptul ca, uneori, calitatea referintelor este benigna.

“Toata lumea vrea sa fie de ajutor fostilor angajati, insa, in final, ofera putina substanta noului angajator,” spune acesta. “Din punct de vedere legal, acestia sunt limitati de ce pot sau vor sa spuna despre fostii angajati. Cred ca fostul sistem formal de referinte este defunct in majoritatea domeniilor de activitate.”

Langerud avertizeaza ca daca un angajator nu iti verifica referintele personale in mod traditional, asta nu inseamna ca nu le verifica deloc.

“Sunt mai multe sanse ca angajatorii sa verifice sursele informale, comportamentae, dar tangibile, precum LinkedIn, Facebook si altele, surse oferite de cadidati,” spune acesta. “Candidatii ar trebui sa fie mai constienti de cum sa-si realizeze o identitate profesionala, care sa aiba rol de referinta, insa in contextul muncii, profesiei si colegilor interesati.”

Luarea deciziilor corecte

Ultimul lucru pe care vrei sa-l faci este sa dai angajatorului referinte inutile, insa multi candidati fac aceasta greseala, fara sa aleaga cu atentie oamenii care sa vorbeasca pentru ei, spune Elaine Varelas, partener la Keystone Partners, firma de consultanta in managementul talentelor.

“Vrei oameni care sa vorbeasca de rolul tau in mod profesional, nu dragut, ca din partea unui vecin,” spune Varelas. “Candidatii pot sa tranforme referintele lor in ceva important, pregatindu-i pe oamenii respectivi sa vorbeasca despre abilitati specifice jobului dorit si despre impactul pe care l-au avut in trecut, lucru care poate fi exact diferenta necesara intr-o piata inalt competitiva.”

Harsh afirma ca, atunci cand primeste un CV cu referinte atasate, nu le da practic nici o importanta.

“Rareori, referintele sunt specifice rolului cautat de compania mea si nu sunt nici macar exacte, nementionand calificarile sau trasaturile unui candidat de succes,” spune acesta.

In sfarsit, cand vine vorba de protocolul utilizat pentru trimiterea referintelor, procesul s-a schimbat. In trecut, candidatii trimiteau referintele odata cu alte materiale pentru angajare, insa acum, spune Varelas, ar trebui sa le oferi doar in momentul in care iti sunt cerute.

“Cele mai multe companii nu sunt interesate de referinte pana la finalul procesului si te vor anunta cand este cazul sa le oferi o lista cu nume si date de contact. Nu trimite recomandari scrise,” spune aceasta.

“Acestea nu au cel mai mare impact, pentru ca nu sunt exacte si nu ating modul in care te vei adapta jobului respectiv. Este mai indicat sa iti faci timp pentru a-ti pregati oamenii de baza sa raspunda la intrebarile care li se pot pune si sa afle ce pot face pentru a te ajuta sa semnezi contractul.”

Indrumari utile

Harsh, Varelas si Langerus ofera aceste 10 sfaturi pentru a te asigura ca faci totul cum trebuie atunci cand vine vorba de oferirea referintelor:

1.    Include referintele numai atunci cand iti sunt cerute de catre angajator.

2.    Alege momentul potrivit. Referintele trebuie verificate inainte de prezentarea unei oferte, insa dupa ce candidatul este fie finalist sau printre putinii luati in considerare pentru jobul in discutie.

3.    Foloseste ca persoane de referinta pe cei care te cunosc cu adevarat si iti stiu munca. Cere-le permisiunea inainte.

4.    Intreaba direct daca iti pot oferi o recomandare pozitiva pentru jobul dorit. Daca ezita, mergi mai departe.

5.    Explica-le cine ii va suna si pe ce anume sa se concentreze atunci cand vorbesc despre tine. Roaga-i mereu sa te sune dupa ce au fost sunati.

6.    Pregateste-ti persoanele de referinta sa vorbeasca despre abilitatile tale, dar nu identic. Sugereaza cate o calitate importante fiecarei persoane. Ai 100% incredere in ceea ce vor spune despre tine sau sterge-i de pe lista.

7.    Ofera datele de contact corecte si intreaba persoanele de referinta cum prefera sa fie contactate (e-mail, telefon etc.)

8.    Anunta-i pe cei care au vorbit despre tine care este evolutia lucrurilor, daca ai primit sau nu jobul. Multumeste-le.

9.    Lucreaza la un profil LinkedIn pentru a-ti demonstra abilitatile si interesele.

10.    Participa la redactarea unor bloguri profesionale, pentru a crea un istoric de implicare in domeniul tau, care sa fie independent de istoricul muncii tale.

#angajare, #candidat, #cariera, #companie, #interviu, #job, #recomandari, #referinte , #stiri Facebook