China deblocheaza temporar Facebook si Twitter pentru a promova un forum economic

Joi, 06 Iunie 2013, ora 10:56
1999 citiri
China deblocheaza temporar Facebook si Twitter pentru a promova un forum economic

Pentru prima data in cinci ani, China a ridicat cenzura asupra paginilor celor doua principale retele sociale ale lumii, Facebook si Twitter - blocate in tara - insa doar temporar si intr-o singura localitate, unde se desfasoara un forum economic, pe care organizatorii vor sa-l promoveze.

Potrivit ziarului South China Morning Post, autoritatile din Chengdu, capitala provinciei Sichuan (vest), au surprins cu aceasta "deschidere" ziaristii veniti in aceasta localitate pentru a acoperi actiunea Fortune Global Forum, organizata de revista Fortune, si care se desfasoara intre 6 si 8 iunie, informeaza joi agentia EFE.

Ziaristii au putut constata ca au acces la Facebook sau Twitter, fara sa fie obligati sa recurga la asa-numitele "VPN", retelele virtuale private care permit internautilor sa navigheze ca si cum s-ar afla in afara Chinei, pentru a evita cenzura impusa acestor pagini. Totusi, se poate avea acces la aceste retele fara restrictii doar la hotelul din Chengdu, unde se afla sediul principal al forumului si unde cei acreditati beneficiaza de wifi gratis.

Potrivit ziarului, aceasta masura raspunde unui "aparent efort" de a face publicitate acestui forum dupa ce chiar organizatorii i-au incurajat pe ziaristi sa-si "impartaseasca cat mai mult experienta" pe forumurile de discutii. A fost creata chiar o tema pe Twitter ("hashtag") pentru a putea face comentarii pe marginea intalnirii (FortuneGlobal), la care participa peste o suta de sefi executivi si presedinti a circa 500 de companii din intreaga lume.

De peste cinci ani Beijingul exercita un control de fier asupra Internetului. Doar in 2008 autoritatile au permis presei straine sa aiba acces la Facebook sau Twitter in timpul Jocurilor Olimpice desfasurate in capitala, insa imediat dupa incheierea lor, cenzura a fost din nou impusa asupra acestor pagini.

#cenzura internet China, #deblocare Facebook China, #Twitter blocat China, #promovare retele sociale China , #stiri Facebook