Cum poti fi "spionat" la job

Joi, 01 Iulie 2010, ora 12:27
2995 citiri
Cum poti fi "spionat" la job

Monitorizarea angajatilor este o practica din ce in ce mai prezenta in companiile romanesti, de aceea trebuie sa gandesti cu atentie fiecare pas pe care il faci in cladire, in fata calculatorului si chiar atunci cand folosesti telefonul de serviciu. O miscare gresita te poate costa penalizari serioase, sau chiar postul pe care il ocupi in companie, sustin specialistii in resurse umane. 

Angajatorii monitorizeaza angajatii nu doar pentru a evalua performanta lor, ci si pentru a preveni unele riscuri de securitate, frauda sau hartuire sexuala.

Salariatii moderni se confrunta zi de zi cu o serie de proceduri relativ abuzive, concretizate in controale psihologice si antidrog, supraveghere video, monitorizarea telefoanelor de serviciu, localizare prin GPS, monitorizarea calculatoarelor, filtratea mesajelor electronice sau arhivarea conversatiilor. 

Pentru ca niciun angajat nu scapa acestei invazii, subtile uneori, asupra propriei intimitati, acest articol iti aduce cateva informatii foarte utile in activitatile zilnice.

Angajatorul iti poate accesa oricand casuta de e-mail

Companiile supravegheaza acum mai mult ca oricand e-mail-urile de serviciu.

Unele au tehnologia  necesara acestei monitorizari, altele au o persoana angajata special pentru acest lucru.

Nici macar utilizarea casutei de e-mail personala nu este sigura, pentru ca mesajele sunt trimise prin acelasi server, oferind accesul angajatorilor la aproape orice informatie.

Convorbirile telefonice pot fi monitorizate de companie

Un studiu efectuat in Statele Unite privind supravegherea angajatilor arata ca 51% dintre companii urmaresc numerele apelate si durata convorbirii, 12% inregistreaza conversatiile si 8% analizeaza mesajele din casuta vocala.

SMS-urile, sub lupa angajatorului

Nu ar trebui sa fie o surpriza pentru angajatii companiilor private in ceea ce priveste monitorizarea dispozitivelor de comunicare.

Spre deosebire de supravegherea casutei de e-mail, mesajele de tip sms sunt arhivate de companiile de telefonie mobila, de aceea exista si angajatori care nu isi permit sa plateasca pentru accesul la ele.

Conversatiile pe Yahoo Messenger, total transparente pentru angajator

Daca acum 5 ani existau putine companii care urmareau conversatiile salariatilor, acum majoritatea au investit in softuri de monitorizare a discutiilor de acest tip.

Contul tau de Facebook, accesibil oricand sefului tau

Daca accesezi retelele sociale precum Facebook sau Twitter de pe calculatorul de la serviciu, ii oferi acces instantaneu angajatorului la profilul tau.

Studiile arata ca peste 70% din companii au acces la profilele din retelele sociale ale angajatilor.

Angajatorul are acces la pozele, muzica si video-urile tale

Daca ai obiceiul sa descarci documente de pe telefon sau alte dispozitive in calculatorul de la serviciu prin USB, trebuie sa stii ca angajatorul poate “rasfoi” toate documentele stocate in aparat, oricand.

Seful iti poate monitoriza orice miscare

Daca la locul tau de munca exista un sistem TV cu circuit inchis, este mai mult decat evident ca esti urmarit.

Exista, de asemenea, modalitati mai subtile prin care compania poate afla unde esti la un anumit moment.

Cartelele de acces indica locurile in care te-ai deplasat in cladire, softurile de securitate arata cat timp ai fost plecat de la computer si sistemele GPS instalate pe telefon pot furniza informatii exacte prin care poti fi localizat oricand.

#angajatori, #companii, #monitorizare, #securitate , #stiri Facebook