Cum te feresti de carligul cyber-criminalilor

Marti, 16 Noiembrie 2010, ora 13:10
2595 citiri
Cum te feresti de carligul cyber-criminalilor

De multe ori, activitatile tale virtuale pot avea consecinte nefaste, pe termen lung, in viata reala. Pentru a ramane in siguranta pe Internet, este important sa iti alegi parole puternice, pe care sa le ascunzi cu sfintenie. Web-ul este plin de oameni cu intentii cyber-criminale care sunt in stare sa cloneze site-uri intregi pentru a pune mana pe conturile tale, atat din retelele virtuale cat, mai ales, pe conturile bancare. Una dintre cele mai intalnite metode de culegere a datelor personale este "phishing"-ul.

Ce este phishing-ul?

Numele metodei de furt cibernetic pleaca de la conceptul dupa care functioneaza: "arunca momeala si asteapta".

Persoanele care se ocupa cu furtul datelor personale in acest mod, denumiti generic "phisheri", creeaza o pagina de inregistrare care se aseamana, pana la identificare, cu pagina unei institutii bancare sau a oricarei alte institutii care necesita date personale.

De cele mai multe ori, carligul vine sub forma unui e-mail care pare a fi trimis de o sursa de incredere. E-mail-ul contine chemarea la actiune necesara pentru a atrage utilizatorul catre site-ul fals.

O alta schema, des intalnita pe Facebook, presupune folosirea sistemului de mesagerie interna a retelei sociale.

Daca unul dintre prietenii tai din Facebook a cazut deja prada unei astfel de practici, atunci vei primi din partea lui un mesaj automat care te invita pe un anume site. La randul lui, site-ul te invita sa-ti introduci datele de contact, care vor ajunge la phisheri.

Prea bun ca sa fie adevarat

Daca ai primit un e-mail din partea unei banci, prin care ti se spune ca ti s-ar putea vira in cont o suma importanta de bani si ca trebuie sa dai click neaparat pe link-ul din e-mail pentru a intra in posesia acestei sume, te afli in fata unui e-mail de phishing.

In cazul in care primesti un e-mail asemanator din partea unui cunoscut, este recomandat sa-l anunti prin telefon. Cel mai probabil, este la randul lui victima unei astfel de inselatorii.

Pentru ca utilizatorii au devenit vigilenti si se alarmeaza instantaneu la e-mail-urile de tipul "prea bun ca sa fie adevarat", infractorii virtuali incep sa aplice opusul.

Mail-urile recente de phishing anunta faptul ca banca a retras o suma foarte mare din contul tau si ca trebuie sa iti introduci datele pentru a repara greseala.

Inregistreaza-te direct pe site

Daca ai primit un e-mail care contine o oferta ireal de buna dar care iti cere sa te loghezi, este recomandat sa te duci direct la presupusa sursa. Daca mail-ul este din partea bancii, in loc sa dai click pe link-ul inclus, deschide website-ul bancii respective direct din browser.

In situatia in care nu esti sigur care este URL-ul adevarat, poti folosi motoarele de cautare pentru a afla adresa exacta. Odata ajuns pe site-ul adevarat, te poti inregistra si poti verifica daca oferta primita pe mail este adevarata sau nu.

In astfel de situatii, nu poti fi niciodata indeajuns de sceptic. Daca nici acum nu esti sigur, poti incerca metoda traditionala: suna reprezentantii bancii.

Phishing-ul in Romania

Romania a urcat anul trecut pana pe locul cinci in lume dupa numarul de URL-uri gazduite local care au ca scop atacurile de tip phishing, de pe pozitia 28 in 2008, potrivit unui raport al companiei Symantec, potrivit Mediafax.

Astfel, 4% dintre URL-urile de phishing din intreaga lume, active in 2009, au fost gazduite in Romania , comparativ cu mai putin de 1% in anul anterior, se arata in raport.

#cyber-criminal, #infractori, #internet, #phishing, #web , #stiri Facebook