Eticheta in mediul business: reguli de la A la Z -Partea 3-

Miercuri, 13 Iulie 2011, ora 17:16
2322 citiri
Eticheta in mediul business: reguli de la A la Z -Partea 3-

Eticheta in mediul business: reguli de la A la Z -Partea 1-

Eticheta in mediul business: reguli de la A la Z -Partea 2-

Iata ce te sfatuiesc specialistii citati de Busienss Week.

Ce inseamna un aspect business-casual, in plina vara?

Tine minte sa pui intotdeauna accentul pe profesionalismul hainelor pe care le alegi si consulta codul vestimentar impus de compania ta.

Mai simplu ar fi sa te bazezi pe propria judecata si sa iti dai seama care sunt hainele pentru petrecere, care sunt cele pentru plaja si care sunt cele pentru serviciu.

Echilibrul este cuvantul-cheie in aceasta situatie: evita sa expui prea multa piele si alege culori deschise in perioadele calduroase.

Cum scapi cat mai tacticos dintr-o discutie in care nu vrei sa fii inclus

Evita sa contribui la generarea de zvonuri, atunci cand ti se pare ca discutia se indreapta intr-o anumita directie. 

Evita locurile in care colegii din companie stau si barfesc, sau, daca esti nevoit sa stai alaturi de ei, incearca sa schimbi subiectul.

Nu ar trebui sa te simti inhibat in a-ti exprima dorinta de a nu asculta evenimentele din viata privata a colegilor si ar trebui sa te impui drept persoana cu care se poate conversa strict in interes de serviciu.

Ce cadou alegi pentru ziua sefului?

Ziua sefului nu este in niciun caz un pretext pentru a-l  “indulci” cu diferite cadouri, insa daca alegi sa ii oferi o atentie trebuie sa tii cont de interesele sale, pentru a evita un cadou impersonal.

Iata cateva articole pe care ar trebui sa le eviti cu orice pret: Bijuteriile ar putea fi considerate prea personale si prea elevate. Hainele ar putea sa te duca intr-o zona sensibila a diferentelor de gusturi.

Dulciurile si delicatesele ar putea sa fie nepotrivite daca respectiva persoana e la cura de slabire sau sufera de o anumita boala. Bauturile alocoolice nu sunt un cadou profesionist si nici obiectele cu semnificatii religioase sau politice.

Cea mai buna alegere este o felicitare formala pe care sa scrii cateva ganduri sincere, cu mana ta.

Doar femeile primesc flori drept multumire pentru un gest?

Florile sunt perfect acceptabile si drept cadou de multumire pentru barbati, intr-o relatie de afaceri, scrie Business Week.

Tot ce trebuie sa faci este sa fii atent la ce simbolizeaza diferite flori, pentru a nu transmite un mesaj gresit.

Pentru un barbat care iti este partener sau client poti alege un buchet care sa contina mai multe culori, sau o floare in ghiveci. Cea din urma varianta te avantajeaza: persoana respectiva isi va aduce aminte de tine pentru mai mult timp.

Fii un profesionist chiar si pe Facebook

Unii angajatori studiaza cu atentie profilul angajatilor pe Facebook si Twitter, tocmai de aceea ar trebui sa fii tot atat de discret in mediul online, cum ai fi in discutiile fata-in-fata.

Trimite un mesaj privat, daca vrei sa iti exprimi parerea despre o anumita poza, daca ceea ce spui ar putea fi interpretat.

Scuteste-i pe cei din conducerea companiei de la neplacerea de a te vedea la petrecerea de vineri-seara, cu sticlele goale de bere pe fundal.

Cand trimiti o invitatie cuiva sa se alature retelei tale de prieteni, scrie cateva randuri in care sa te prezinti, sa spui care este persoana pe care o aveti in comun si locul in care v-ati intalnit.

Controleaza-ti si limbajul si exprimarile pe Facebook, astfel incat sa te diferentiezi de restul tinerilor care nu stiu ce inseamna sa fii un profesionist.

Tot in acest sens, evita sa postezi informatii intimpul programului de lucru, pentru ca asta te “depuncteaza” intr-o analiza profesionala. Nu uita ca fiecare om este suma elementelor vizuale, verbale si de branding online care il caracterizeaza.

#afaceri, #eticheta, #profesionist , #stiri Facebook