Facebook: 1, 2 milioane de like-uri pentru sustinerea bijutierului care a ucis un hot

Duminica, 15 Septembrie 2013, ora 13:30
1634 citiri
Facebook: 1, 2 milioane de like-uri pentru sustinerea bijutierului care a ucis un hot

O pagina Facebook de 'Sustinere pentru bijutierul de la Nisa' (sudul Frantei), inculpat pentru omucidere voluntara dupa ce a ucis un hot, adunase pana sambata 1,2 milioane de 'like-uri', o cifra a carei amploare a suscitat o dezbatere pe Twitter, relateaza AFP.

Pe aceasta pagina deschisa in urma cu cateva zile, majoritatea internautilor denunta un 'stat demisionar de misiunea sa de protejare a cetatenilor', in timp ce in Franta se afla in plina desfasurare o dezbatere privind legitima aparare, in special cea a comerciantilor agresati.

'Din pacate, traim intr-o tara unde, daca vrem sa se faca dreptate, trebuie sa ne-o facem singuri', scrie unul din vizitatori, iar altul considera ca 'hotul si-a meritat soarta'.

Numerosi utilizatori de Twitter par sa se indoiasca de veridicitatea acestui val de sustinere, emitand ipoteza ca unele 'like-uri' au fost cumparate.

O ipoteza respinsa de alti utilizatori, precum Guilhem Fouetillou (@gfouetil), profesor asociat la Institutul de Studii Politice de la Paris si fondator al unui institut de analiza a conversatiilor pe internet. 'La pretul pietei negre, 950.000 de like-uri ar costa 15.000 de dolari. O asemenea investitie este putin probabila', a afirmat acesta intr-un mesaj pe Twitter.

Bijutierul de la Nisa, care l-a ucis miercuri pe unul din hotii care tocmai ii jefuisera magazinul, a fost inculpat vineri pentru omucidere involuntara si plasat in arest la domiciliu. Hotul, in varsta de 18 ani, a fost ranit mortal de un glont in spate.

Singurul partid politic care s-a exprimat pe marginea acestui subiect, Frontul National (extrema dreapta), condus de Marine Le Pen, sustine bijutierul, 'poate o victima a laxismului statului'. Tatal si predecesorul presedintei formatiunii, Jean-Marie Le Pen, a fost mai vehement: 'Cred ca daca as fi fost in locul bijutierului, as fi facut la fel'.

Luni, la Nisa va fi organizata o adunare a comerciantilor pentru a-si exprima solidaritatea si pentru a denunta 'agresiunile in general', incheie agentia de presa franceza.

#pagina bijutier Nisa, #bijutier Franta Facebook , #stiri Facebook