Facebook pregateste o surpriza, capabila sa redea stralucirea companiei

Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 15:27
1827 citiri
Facebook pregateste o surpriza, capabila sa redea stralucirea companiei

Facebook, cea mai mare retea sociala din lume, cu peste un miliard de utilizatori, a inceput sa-si piarda din stralucire. Nu exista dovezi cantitative pentru a proba aceasta afirmatie, dar se vede cu ochiul liber.

Facebook a devenit ceva normal, o utilitate sociala pe care toti o folosesc, dar de care putini mai sunt entuziasmati.

Facebook a trimis reprezentantilor mass-media o invitatie in care se spune "vino sa vezi ceea ce construim". Evenimentul are loc marti seara, iar The Verge scrie ca este o oportunitate pentru companie de a recupera la capitolul imagine si de a castiga increderea investitorilor.

Facebook face sute de schimbari minore pe site-ul sau intr-o saptamana, dar n-a mai facut nicio schimbare de proportii de aproximativ un an, cand a lansat optiunea Timeline, pe paginile de profil ale utilizatorilor. De la lansarea Facebook pe bursa, atentia principala s-a mutat pe termen mediu si scurt, in raspuns la scepticismul tot mai ridicat al investitorilor. Facebook si-a intors atentia de la initiative experimentale, posibile generatoare de profit, precum serviciul Gifts.

Aplicatii copiate

Cele interesante optiuni pe care le va lansa in curand Facebook sunt Photo Sync si telefonie VoIP, prin intermediul aplicatiei de chat, ambele fiind preluate de la alte servicii.

Photo Sync va permite incarcarea si sincronizarea fotografiilor prin intermediul telefonului mobil, ori de cate ori utilizatorul fa deschide Facebook, dar Google+ a adaugat mai intai aceasta optiuni, deci nu-i o noutate. Un nou update la aplicatia de mesagerie pentru iPhone permite trimiterea de mesaje vocale si, mai importante, permite efectuarea de convorbiri gratuite prin conexiunea Wi-Fi sau 3G/4G. La fel, Viber si Skype sunt pe acest teritoriu de ceva timp.

Ceea ce poate fi convingator la comunicarea VoIP este ca Facebook incurajeaza utilizatorii sa discute intr-un fel care nu le este strain si pe care l-au mai experimentat. Gifts este un serviciu atragator, care permite comunicarea in viata reala, dar Facebook Gifts costa bani, spre deosebire de orice alta functionalitate din Facebook, si contravine principiului dupa care s-a ghidat Facebook pana acum: "sa faca o lume mai deschisa si mai conectata".

Imbunatatiri frecvente, dar nimic spectaculos

Aplicatiile mobile ale Facebook, precum Messenger sau Facebook Camera, au primit imbunatatiri frecvente si este evident ca reteaua sociala are posibilitatea tehnica de a realiza orice, dar se pare ca exista o mare lipsa de inspiratie la mijloc.

Facebook a incercat diverse servicii locale, recomandari sau "check-in"-uri. Cea mai recenta incercare, "Nearby", seamana cu Foursquare, dar nu ofera niciun motiv utilizatorului sa o foloseasca. Facebook obisnuia sa creeze functii de care alte companii erau geloase. In ultimul timp, se pare ca insasi reteaua sociala se afla in aceasta pozitie, pentru ca incearca sa copieze diverse functii, iar uneori achizitioneaza companii, intr-o incercare disperata de a nu-si pierde relevanta.

Ce-ar putea lansa Facebook

Deci, ce-ar putea lansa Facebook? Exista o multime de aspecte care ar putea da lovitura, precum o cautare imbunatatia, care sa permita utilizatorului sa cauta printr-o arhiva de ani de zile, de fotografii, statusuri si momente specifice de dialog cu prietenii. Facebook a avut la dispozitie ani de zile pentru a-si imbunatati functia de cautare.

Un alt subiect care ar face valva ar fi un software pentru smartphone, o platforma care sa transforme telefoanele ieftine in adevarate masini de social networking. Compania are deja intelegeri cu anumiti furnizori, pentru a lasa utilizatorii sa foloseasca gratuit Facebook Zero, o versiune primara a retelei sociale.

Daca Facebook isi vrea stralucirea inapoi trebuie sa-i faca pe utilizatori sa fie entuziasmati de folosirea retelei, indiferent daca este vorba de prezentul miliard de utilizatori sau viitorul miliard.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Facebook servicii, #aplicatii Facebook 2013, #lansare aplicatie Facebook, #utilizatori Facebook 2013 , #stiri Facebook