Factura la energie, in "mainile" retelelor sociale

Miercuri, 09 Februarie 2011, ora 18:27
3423 citiri
Factura la energie, in "mainile" retelelor sociale

Daca prezentul retelelor sociale apartine Facebook, viitorul va fi cucerit de o forta "electrica" mai puternica. Retelele sociale vor fi promotoarele managementului energiei si se vor plia pe conceptul de tehnologie "smart grid". Energia viitorului este supusa la mari provocari. Smart Grid este considerata un „Internet al energiei”, deoarece pune la dispozitia consumatorului informatii despre energie in timp real, dandu-i astfel posibilitatea sa faca alegeri inteligente.

Ce este “smart grid”?

Retelele electrice inteligente sunt retele electrice care pot sa integreze in mod inteligent comportamentul si miscarile fiecarui utilizator conectat la ele pentru o aprovizionare electrica eficienta, economica si sigura.

“Smart grid” se refera la suprapunerea tehnologiei digitale de comunicatii pe infrastructura electrica.

Astfel de tehnologii imbuntatesc controlul sistemului energetic si au capacitatea de a transforma reteaua electrica dintr-o infrastructura statica intr-una ”vie”.

Retelele energetice inteligente promit sa ofere reduceri de costuri si un mediu in care clientii isi administreaza utilitatile electrice.

OPower este liderul in industria care combina metodele de comunicare din retelele sociale cu tehnologia retelelor inteligente.

Serviciile sale de monitorizare a energiei ruleaza pe computere desktop si telefoane inteligente si isi ajuta clientii sa economiseasca bani la factura de energie in fiecare luna.

OPower creeaza un profil demografic pe baza datelor obtinute de la consumul inteligent de energie si grupeaza gospodariile similare in comunitati.  Comunitatile isi pot compara consumul de energie si pot intra in competitia reducerii consumului la energie.

Studiile au aratat ca oamenii sunt influentati de prieteni. Astfel, retelele sociale devin mediul perfect de propaganda pentru reeducerea consumului la energie.

Smart grid este a treia generatie de sisteme energetice, cea in care retelele electrice, care realizeaza conectarea participantilor prin retele de putere, este dublata sinergetic de cea a retelei informatice, care realizeaza conectarea utilizatorilor prin informatie.

Pe teritoriul SUA se estimeaza ca vor fi instalate 60 de milioane de contoare “inteligente energetic”, iar  implementarea completa a tehnologiei “smart grid” va costa intre 8-10 miliarde de dolari in urmatorii 20 de ani, estimeaza expertii citati de mashable.com

Specialistii spun ca la un cost de 170 de miliarde de dolari, o retea inteligenta va salva 49 de miliarde de dolari anual din penele de curent si va creste eficienta globala cu 18%/an.

Cu toate ca beneficiile acestei tehnologii sunt cunoscute, valoarea “smart grid” si a retelelor sociale constan in puterea celor doua de a atinge unul din punctele sensibile ale omului: competitia.

“Oamenilor le place sa iasa invingatori”, este de parere presedintele executiv al Silver Spring Networks.

Rivalul companiei OPower, Silver Spring a creat o interfata online customizabila pentru a conecta clientii cu utilitatile electrice.

Sistemul, pentru utilizarea energiei acasa, este asemanator cu Mint.com atat in ceea ce priveste aspectul cat si in capacitatea de a gestiona si de a modifica comportamentul printr-o aplicatie web sau smartphone.

Silver Spring seamana cu un joc social cu scopul de a mari rata celor care folosesc relete electrice inteligente: urmaresti consumul de energie si compari rezultatele cu vecinii si prietenii tai.

Aceasta tehnologie nu numai ca ajuta consumatorii sa castige competitia, insa impactul se propaga asupra comportamentelor utilizatorilor.

Silver Spring, OPower si alti competitori ca Tendril si eMeter merg dupa premisa ca retelele sociale impreuna cu contoarele “inteligente” pot ajuta oamenii sa salveze bani de la factura de energie.

Insa, sunt mult mai multe moduri in care comunitatile online pot ajuta oamenii sa economiseasca energie fara echipamente scumpe.

Aleasa ca cea mai buna idee a mileniului, afacerea Welectricity functioneaza in folosul comunitatii.

Utilizatorii isi posteaza informatii din facturile lunare de energie pe site, pentru a folosi instrumentele grafice. Welectricity  le citeste consumul de energie, genereaza statistici si diagrame si ofera sugestii cu privire la modul de a reduce factura la energie.

De asemenea, utrilizatorii isi pot include prietenii in portalul online.

Viitorul e aproape

Expertii citati de mashable.com considera ca retelele inteligente vor capata amploare in momentul  in care se va gasi o modalitate de folosire a acestei tehnologii pe retele de socializare ca Facebook si Twitter.

Rochester, este fondatorul aplicatiei Picowatt, un dispozitiv care monitorizeaza consumul de energie a unui individ si transmite informatia prin semnal Wi-Fi. Ceea ce este cu adevart uimitor este faptul ca acest dispozitiv permite utilizatorilor sa controleze aparatul printr-o aplicatie Facebook.

Unele din cele mai puternice companii ale lumii au ajuns deja in spatiul de monitorizare a locuintei energetice.

Microsoft a lansat initiativa sa HOHM in 2009, iar Google are un dispozitiv de monitorizare a energiei numit TED 5000, un acronim for “Detectivul de energie”.

De asemenea, Apple nu s-a lasat mai prejos si a depus cerere de brevet pentru un sistem inteligent de monitorizare Power in mai 2009,  semnandu-si intrarea in jocul contorizarii inteligente.

Viitorul contorizarii energetice este apartine retelelor sociale. Cele mai recente cifre arata ca 77,3% dintre americani au accest la internet, iar 99,9% din ei au energie electrica.

#controlul sistemului energetic, # factura la energie, #retele sociale, #contoare energetice, #energie, #tehnologia smart grid, #Facebook, #energie electrica , #stiri Facebook