Firmele din IT gasesc mai greu investitori

Miercuri, 04 Februarie 2009, ora 21:53
2118 citiri

Unul dintre efectele crizei economice: investitorii dispusi sa sprijine financiar companiile IT in curs de dezvoltare sunt din ce in ce mai greu de gasit, lucru care va dauna creativitatii pe termen scurt si mediu, spun specialistii in domeniu.

Mai multi antreprenori care lansasera servicii noi online sau mici companii IT in alte domenii (servicii sau consultanta) au inceput in 2009 sa isi caute locuri de munca noi, fiind incapabili sa gaseasca finantare pentru a supravietui sau a creste, scrie The New York Times.

Acest lucru va duce la disparitia multor companii start-up, iar asta va favoriza companiile care deja sunt dezvoltate la un nivel la care sa se finanteze singure.

Industria IT se bazeaza in mod traditional pe angel investors, pasionati de tehnologie care au bani, dar nu sunt totdeauna specialisti in domeniu, ci investesc pentru ca le place un proiect sau cred intr-un serviciu. Unii au avut fler si au castigat sume imense, altii au pierdut banii hazardandu-se sa investeasca in companii fara viitor.

Dar acum , criza economica si problemele din IT au alungat investitorii, reticenti sa mai sprijine proiectele noi. Pe finalul anului trecut, cand criza a dus la deprecieri masive la Bursa, multi dintre investitorii particulari si-au vazut portofoliile de actiuni reduse spre zero. Astfel, acum este foarte greu de gasit un investitor cu bani.

Angel Capital Association, care reuneste investitorii particulari si le apara drepturile, arata ca aproape 50% dintre membri sai au spus ca au investit mai putin decat anticipau anul trecut. O treime sustin ca si anul acesta vor reduce investitiile. Deocamdata toata lumea este reticenta.

O parte dintre investitori sustin ca prefera sa investeasca in continuare in unele proiecte, ca sa nu le vada inchise. "Cele mai bune oportunitati apar pe timpul crizelor", a spus un oficial. Valoarea medie a investitiilor de tip angel a scazut in finalul anului trecut cu 25%. Probabil ca pe ianuarie procentul este si mai dramatic.

"Cred ca totusi companiile care au valoare vor gasi finantare", a estimat Ron Conway, care a investit in Google si mai nou in Facebook. Multi altii prefera insa sa mearga pe investitii mai sigure pina trece criza.

"Sigur, o firma IT de perspectiva poate fi o ocazie buna, dar la ora actuala, riscurile sunt mari, iar actiunile Pfizer de exemplu sunt o ocazie buna", a explicat Dan Martin, un investitor care anul trecut a pierdut 30% din valoarea actiunilor detinute.

In general, firmele mici din IT primesc finantare de la investitori angel la inceput. Apoi, peste cativa ani, dupa ce cresc afacerea, merg la firmele de investitii si iau sume mai mari. Astfel, fara banii angels, viitorul este sumbru pentru micile companii.

Mai mult, investitorii angel deveniti acum reticenti, nu mai vor sa finanteze companiile care au in plan vanzarea spre fonduri de investitii. Ei cauta companii cu un plan de afaceri serios, care ar putea deveni profitabile fara ajutorul altor fonduri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele două luni din 2024 a fost de 4.328, în creştere cu 38,58% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor...
#firme, # it, # c, # investitor, # piata , #stiri Facebook