Iti cauti un alt job de la birou? Esti concediat!

Luni, 20 Iulie 2009, ora 20:23
3046 citiri
Iti cauti un alt job de la birou? Esti concediat!

Indiferent ce i-ai spune sefului tau, sigur ti-ai cautat un job, online, in timpul programului de lucru.

Fie ca spui ca s-a intamplat in timpul pauzei de pranz, fie ca recunosti ca ti-a luat toata dimineata, toata lumea a petrecut ceva timp cu activitati in detrimentul contului bancar.

In ziua de luni de dupa sarbatori? Seful tau are noroc daca ti-ai verificat macar mailul de serviciu inainte de pranz. Chiar daca nu este acceptabil, este un comportament normal.

Insa ti-ai cautat vreodata de lucru in timp ce erai la birou? Si crezi ca este ceva acceptabil?

Nu e cea mai desteapta miscare

Nu trebuie sa fii un geniu ca sa-ti dai seama ca sa-ti cauti un job cat timp esti in perimetrul actualei companii la care lucrezi este o miscare gresita.

Charles, care lucreaza la o agentie de relatii cu publicul, a concediat un angajat din cauza faptului ca acesta era mult prea preocupat de gasirea unui nou loc de munca in timpul programului. Productivitatea angajatului a urmat o panta descendenta, astfel incat acesta a decis sa-i monitorizeze activitatea online.

Rezultatul? Se pare ca vanarea unui nou job dura mai mult decat finalizarea sarcinilor actualului job. Deloc surprinzator, acest lucru viola termenii contractului de angajare.

“Daca vrei sa fii concediat, cauta-ti alt job in timpul orelor de munca, insa computerul de lucru este 100% proprietatea companiei pentru care lucrezi,” avertizeaza angajatorul.

“Asadar, chiar daca efectuezi cautarea de acasa, cel mai bine este sa o faci folosind computerul personal. Daca firma ta are un software de monitorizare a activitatii tale, acesta va inregistra orice activitate efectuata pe computer, chit ca lucrezi de la birou sau de acasa.”

De asemenea, ar trebui sa iei in considerare repercusiunile unei concedieri cauzate de cautarile tale excesive de noi oportunitati profesionale. Acest lucru inseamna incalcarea termenilor stipulati in contractul de angajare. In plus, te vei alege cu o reputatie pe masura.

“Daca angajatorul tau te prinde cand iti cauti un nou job, chiar daca o faci din pura curiozitate, va intelege ca vrei sa renunti la actualul job. Astfel, poti ajunge usor pe listele de disponibilizare,” spun expertii in resurse umane.

Susan Solovic, sbtv.com, este de acord cu aceasta evaluare. Aceasta este dispusa sa inteleaga faptul ca unii angajati isi pot petrece o parte din timp cautandu-si un nou job daca au fost deja anuntati ca urmeaza sa fie disponibilizati, atata timp cat nu abuzeaza. Insa sa-ti doresti sa scapi nu este acceptabil.

“Sa-ti petreci timpul cautand un alt job, in timp ce esti inca angajat, inseamna ca furi de la compania pentru care lucrezi in prezent,” aminteste Solovic celor dornici sa-si gaseasca un nou job.

“Furi din timpul pe care ar trebui sa-l petreci muncind pentru ei, cautand un alt loc in care sa pleci. In acest caz, asteapta sa ajungi acasa si foloseste-ti propriul computer si timpul personal pentru a-ti gasi un nou loc de munca.”

Insa…

Unii oameni inca isi mai cauta de lucru de la birou. Stiu ca este periculos, insa uneori beneficiile sunt mai importante decat riscul pe care si-l asuma.
Careerbuilder.com ofera exemplul unei angajate, Rita, care stia ca nu-si executa sarcinile de serviciu la ultimul sau job, dar era atat de nemultumita incat nu o interesa.

“Eram complet nefericita la ultimul job si pot spune sincer ca mi-am petrecut 90% din timp cautandu-mi o noua slujba in ultimele luni in care am muncit acolo. Trimiteam cel putin 10 CV-uri pe zi,” spune aceasta.

Oricat de mult poti empatiza cu exemplul acestei angajate, daca iti dedici intreaga zi de lucru unor astfel de cautari, te poti trezi intr-o situatie neplacuta, spune Judi Perkins, coach in cariera. Poti lasa in urma dovezi ale activitatii tale, fie ca este vorba de cateva notite, un fax sau un mail trimis unui destinatar gresit.

In plus, risti sa te auda un coleg, sa afle, sa te vada. Acesta va spune mai departe si nu va trece mult timp pana sa ajunga la urechile sefului. Ce vei face atunci?

Serios, nu o face

Daca nu esti dispus sa suferi numeroasele consecinte ale cautarii unui job pe la spatele sefului (sau poate chiar sub nasul acestuia), ar trebui sa astepti pana la terminarea programului.

Gandeste-te bine inainte de a lua o decizie pripita, spune Elizabeth Freedman, autoare a "Work 101: Learning the Ropes of the Workplace Without Hanging Yourself."

“Cand jobul tau este mizerabil sau compania ta este in pragul falimentului, sa decizi ca ai putea sa-ti cauti de lucru in timpul programului poate parea o alegere buna – insa nu lasa vremurile grele sa-ti intunece judecata. Eventual, recesiunea va trece, iar tu vrei, cu siguranta, ca reputatia ta sa ramana intacta.”

Daca esti in continuare tentat, Freedman te sfatuieste sa te mai gandesti la urmatoarele, inainte sa-ti revizuiesti CV-ul la birou:

• Sa furi e gresit

“Poate ca zilele tale la actuala companie la care lucrezi sunt numarate, insa pana nu esti concediat, disponibilizat sau pana nu hotarasti sa-ti dai demisia, esti inca angajat si esti obligat sa-ti respecti responsabilitatile pentru care esti platit,” spune aceasta.

“Fie ca-ti petreci timpul cautandu-ti un job, facand cumparaturi online sau completandu-ti profilul de Facebook, te folosesti de timpul si resursele companiei in scop personal – acest lucru nu este etic, iti poate crea probleme si iti poate afecta sansele de angajare in cadrul altei companii.”

• Vrei sa fii un model demn de urmat

Daca exista un angajat care raspunde in fata ta, dai un exemplu negativ.

“Cautarea unui nou job trimite un semnal subordonatilor tai conform caruia nu esti devotat companiei, actualului tau rol sau chiar lor – asa ca de ce ar trebui sa mai munceasca din greu pentru tine?”

Nu esti sigur ca vei primi un nou job in curand, astfel incat productivitatea grupului tau iti aduce aceleasi beneficii ca in trecut, si in timpul cautarii unei noi slujbe.

• Cine ar vrea sa te angajeze?

“In final, pune-te in locul companiei care ia in considerare posibilitatea de a te angaja,” sugereaza Freedman. “Daca petreci atat de mult timp la actualul job, ocupandu-te cu lucruri nelegate de acesta, cine stie daca nu cumva vei proceda la fel si la urmatorul loc de munca?”

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#angajare, #cariera, #companie, #concediat, #job , #stiri Facebook