Megalistarea: Facebook vrea sa stranga 10,6 miliarde de dolari de la Bursa

Vineri, 04 Mai 2012, ora 08:46
1583 citiri
Megalistarea: Facebook vrea sa stranga 10,6 miliarde de dolari de la Bursa

Facebook vrea sa stranga 10,6 miliarde de dolari din cea mai mare listare al Bursa a unei companii din Silicon Valley, depasind astfel companii precum Google si ducand valoarea celei mai mari retele sociale din lume aproape de aceea a Amazon.com.

Reprezentantii retelei sociale, care a fost lansata in urma cu opt ani, au indicat ca pretul actiunilor pentru oferta publica initiala va fi intre 28 si 35 de dolari, ceea ce face ca Facebook sa valoreze intre 77 si 96 de miliarde de dolari, potrivit Reuters.

Evaluarea reflecta creterea companiei si asteptarile pe care le are in ceea ce priveste generarea veniturilor din orice, de la publicitate la comert online.

"N-am mai vazut o listare atat de grandioasa", a declarat Lise Buyer, unul dintre avocatii consultanti pentru listarea Facebook, din cadrul Class V Group.

Buyer, care a lucrat si la listarea Google, in 2004, este de parere ca intrebare care trebuie pusa, in cazul unei companii atat de mare, care reuseste sa colecteze atat de multi bani, este cate zile glorioase de crestere a a avut in trecut versus cate astfel de momente vor fi in viitor.

Comparativ, in 2004 Google a strans 1,9 miliarde de dolari cu ocazia ofertei sale publice initiale care valoriza motorul de cautare la 23 miliarde de dolari. In prezent Google are o valoare de piata de aproximativ 200 miliarde de dolari.

Investitorii Facebook au mari asteptari in ceea ce priveste listarea companiei.

Actiunile Facebook vor putea fi tranzactionate din 18 mai, dupa ce incepand cu luni, 7 mai, incepe campania de informare a companiei.

In cadrul acestei campanii, managementul companiei prezinta strategia potentialilor investitori. Prezentarile dureaza intre una si doua saptamani. Daca acestea evolueaza bine, actiunile pot intra la tranzactionare cu cateva zile mai devreme.

Profitul Facebook, cu 12% mai mic

Profitul net al Facebook a scazut cu 12% in primul trimestru din 2012, pana la 205 milioane de dolari, de la 233 milioane de dolari in perioada similara din 2011.

Compania a depasit in primul trimestru 900 de milioane de utilizatori activi iar numarul angajatilor a crescut la 3.539 in ultimele 12 luni.

Veniturile, care au totalizat 1,06 miliarde de dolari in perioada ianuarie-martie 2012, au scazut cu 6% comparativ cu trimestrul patru din 2011. Este primul declin trimestrial din 2010.

#listare Facebook pret actiuni, #venituri Facebook Bursa, #Facebook listare Bursa mai , #stiri Facebook