Patronul InterActive Corp. vrea o felie de Yahoo

Marti, 05 Mai 2009, ora 10:35
1465 citiri
Patronul InterActive Corp. vrea o felie de Yahoo

Barry Diller, fostul mogul al filmelor care a parasit Hollywood-ul pentru a construi un imperiu online, a declarat ca este "foarte interesat" de serviciul Yahoo Personals, respectiv segmentul de social networking (mai bine zis matrimoniale) al celui mai mare portal online.

Patronul InterActive Corp. detine unul din cele mai mari site-uri de dating, Match.com, care a avut anul trecut afaceri in crestere cu sase procente, in ciuda crizei economice din America. Traficul pe majoritatea site-urilor de relatii sociale a crescut constant in ultimii ani, dar tot mai putine companii reusesc sa castige destui bani, sa se mentina in profitabilitate.

Chiar liderul industriei, Facebook, are probleme si cauta anul acesta o noua finantare. Strategia lui Diller in ultimii ani a fost sa cumpere site-uri populare. El detine Expedia, unul din cele mai populare site-uri de turism, Ask.com, motorul de cautare de pe locul cinci la nivel mondial, CitySearch, un fel de Pagini Aurii cu informatii la nivel local, Gifts.com un magazin de cadouri si multe alte afaceri pe Internet.

Oficialii Yahoo au refuzat sa comenteze pe aceasta tema, lucru care se intampla de obicei atunci cand exista negocieri in derulare. Noul CEO al Yahoo, Carol Bartz, a declarat ca se va concentra mai ales pe "directiile strategice" ale companiei, astfel ca s-ar putea dispensa de sectiunea Personals.

Analistii industriei spun ca problemele economice actuale ii aduc pe oameni pe site-urile de intalniri, prietenii, relatii, pentru a face fata mai bine dificultatilor prin care trec. Match.com a anuntat ca a depasit cifra de 7 milioane de membri activi, iar directorul financiar al companiei, Tom McInereny, a declarat ca potentialul de a castiga bani din aceste site-uri este foarte mare.

Compania de analiza americana MarketData a estimat la circa 1,8 miliarde de dolari afacerile site-urilor din domeniul relatiilor personale, iar pentru 2009 au anticipat o crestere a veniturilor de circa 3 procente. Totusi, concurenta este destul de crescuta. Domeniul nu este peste tot la fel de productiv.

Interactive Corp a vandut divizia Match Europa si a cumparat in schimb o participatie minoritara la site-ul Meetic, grup francez care are un site mai bine pozitionat pe batranul continent.

Grupul IAC a rapoartat pe primul trimestrul din 2009 venituri in scadere cu 10 procente, de 322 milioane de dolari si o pierdere de 28,4 milioane de dolari, dar valoarea actiunilor a crescut din cauza unei achizitii recente si a discutiilor privind evolutia pozitiva a unor segmente de business.

Compania are de asemenea 2 miliarde de dolari in cont pe care vrea sa ii investeasca anul anul acesta. Barry Diller a declarat ca, in ciuda crizei, preturile site-urilor sunt iratinal de mari.

El nu exclude achizitii de peste 1 miliard de dolari daca s-ar ivi ocazia, dar spune ca nu are nimic in vizor care sa merite banii. Managerii companiei spun ca deocamdata vor reduce investitiile in noile site-uri dezvoltate si vor incerca sa revina in profitabilitate.

#interactive, # corp, # yahoo , #stiri Facebook