PC-ul, declarat "mort". Mai poate fi salvata "inventia secolului"?

Luni, 21 Martie 2011, ora 00:05
6435 citiri
PC-ul, declarat "mort". Mai poate fi salvata "inventia secolului"?

Mark Dean lucreaza in cadrul IBM, inca din 1980. Detine trei din primele noua patente de inventie ale PC-ului IBM. A inventat, printre altele, solutia de interconectare a mai multor componente interne. 

Acesta crede ca PC-ul este aproape de a-si da ultima suflare, fiind inlocuit in viitorul imediat de telefoanele mobile, potrivit Business Insider.

Actual vice presedinte al IBM, Dean se ocupa de strategiile tehnice ale gigantului tech, care va implini 100 de ani de la infiintare in aceasta luna.

Echipa pe care o coordoneaza este responsabila de supercomputerul Watson, care a batut recent doi concurenti umani la un concurs de cunostinte generale.

"Watson va permite medicilor sa vina cu diagnostice mult mai bune. Companiile vor putea folosi capacitatea de calcul a lui Watson pentru a-si calcula riscurile".

Despre piata PC-urilor

Piata se afla intr-o tranzitie. Device-urile preferate nu mai sunt PC-urile, ci instrumentele care-ti incap in buzunar, smartpthone-urile.

"Telefonul inteligent va deveni cardul de credit, carnetul de sofer, albumul foto personal si aparatul de fotografiat al omului obisnuit", spune Mark Dean.

Laptopurile nu vor disparea, vor fi tot timpul prin preajma. La fel s-a intamplat cu masinile de scris, cand a aparut PC-ul. Nu au disparut complet, dar au ramas "incremenite".

Despre iPad si celelalte tablete

iPad-ul si celelalte tablet-PC-uri nu vor avea acelasi impact pe care l-a avut telefonul mobil. Motivul este simplu: aproape nicio tableta nu-ti ofera posibilitatea de a da un telefon.

"iPad-urile sunt prea scumpe pentru a duce la o crestere a pietei. Nu sunt foarte multi oameni in India care sa-si permita un iPad 2. Dar isi pot permite un telefon mobil de ultima generatie".

Oficialul IBM se declara totusi un fan al iPad-ului.

"In toate prezentarile mele de acum 6-7 ani vorbeam de ziarele electronice. Informatia trebuie adusa la un punct in care sa devina interactiva. iPad-ul face asta. Dar iPad-ul nu va inlocui permisul de conducere. Nu va fi pasaportul meu."

Potrivit acestuia, in 5 ani nu vom mai fi nevoiti sa purtam portofel fizic. Toate informatiile vor putea fi gazduite de telefonul mobil. Valutele ar putea deveni electronice.

La ce lucreaza IBM acum

Contributiile majore ale IBM vor fi in domeniul medicinei. "Putem sa punem cap la cap mai multe tipuri de informatii, de la raze X, la EKG si pana la notitele medicilor, pentru a-i ajuta pe ceilalti medici sa ia decizii mai bune, pe viitor".

IBM lucreaza si la dezvoltari in sisteme de management al energiei si al apei.

"Este, in linii mari, punerea in context a tuturor informatiilor pe care le putem strange. Municipalitatea si consumatorii casnici vor putea sti cu exactitate cat si unde se consuma".

In ceea ce priveste partea de divertisment, procesoarele IBM sunt folosite de primele trei cele mai populare console de jocuri.

Retelele sociale

Social networking-ul a prins foarte bine, insa nu si in cadrul companiilor. IBM vrea sa faca acest pas, dezvoltand "sisteme sinergetice din punct de vedere social".

Companiile vor gasi metode de a eficientiza folosirea acestor retele sociale.

Mark Dean nu este de acord cu Mark Zuckerberg, in ceea ce priveste confidentialitatea datelor, care crede ca utilizatorii se vor adapta tot timpul.

"Oamenii vor tine intotdeauna la informatiile lor personale. Cu cat vor fi mai atacati de mesaje targetate, cu atat vor invata sa le respinga mai mult."

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
Motorola a lansat trei smartphone-uri noi: Edge 50 Pro, Edge 50 Fusion și Edge 50 Ultra
Motorola a lansat trei smartphone-uri noi: Edge 50 Pro, Edge 50 Fusion și Edge 50 Ultra
Motorola a anunțat lansarea a trei noi modele de smartphone-uri: Edge 50 Pro, Edge 50 Fusion și Edge 50 Ultra. Dintre acestea, Edge 50 Ultra reprezintă vârful de gamă, aducând...
#computer, #facebook, #ipad, #pc, #smartphone , #stiri Facebook