POVESTEA FACEBOOK: Evreul care si-a construit o lume pentru a fi acceptat

Luni, 18 Iulie 2011, ora 14:43
5997 citiri
POVESTEA FACEBOOK: Evreul care si-a construit o lume pentru a fi acceptat

Ce l-a determinat pe Mark Zuckerberg sa construiasca un site de social newtorking? Este posibil sa fie din cauza faptului ca era un evreu izolat, la Harvard?

Scenaristul filmului "The Social Network", care prezinta povestea Facebook, crede ca raspunsul este unul afirmativ.

La inceputul filmului, Zuckerberg apare la o petrecere studenteasca, stingherit si cu incercari nereusite de a dansa.

Stilul petrecerii nu i se potriveste, iar mintea oricum ii sta doar la noul proiect la care lucreaza aproape obsedat.

Totul a inceput cu sapte ani in urma, cand Mark Zuckerberg, boboc la Harvard, a initiat un serviciu web din dormitorul sau, un produs numit Thefacebook.com, unde colegii sai sa se poata cauta dupa nume si fotografii. La baza a stat clasicul catalog cu imagini de tip buletin pe care il publica an de an scolile si liceele americane. 

Proiectul a devenit in cele din urma doar Facebook, cel mai influent site de pe planeta, cu 750 de milioane de utilizatori.

Zuckerberg, in varsta de 27 de ani, se afla pe locul 52 in topul celor mai bogati oameni din lume, cu o avere de 13,5 miliarde de dolari.

Fondatorii Facebook nu erau interesati de bani, ci isi doreau un grup unde sa fie acceptati, potrivit The Jewish Chronicle.

Facebook era o retea exclusivista la inceput, unde trebuia sa ai e-mail de Harvard si e-mail de colegiu. Aceasta trasatura exclusivista a contribuit decisiv la lansarea retelei sociale.

Facebook a devenit locul in care tanarul introvertit putea face parte dintr-un grup exclusivist.

A fost un loc unde evreul din New York s-a putut reinventa ca un lider printre milionari de succes.

Acesta este povestea Facebook, vazuta prin ochii scriitorului Ben Mezrich.

Statutul de outsider evreu al lui Zuckerberg, vazut ca un "tocilar", exclus din cluburi si fratii elitiste,  l-au determinat ca, impreuna cu prietenul sau Eduardo Saverin, sa-si creeze propriul club exclusivist. 

Venind dintr-o familie de evrei conservatori, cu un bunic rabin, Mezrich spune ca la Harvard studentii evrei carora li se punea stampila de tocilari se loveau de multe "usi inchise". 

"Exista aceste grupuri unde se afla vechea aristocratie. Oamenii ca mine si ca Mark nu erau primiti in astfel de locuri", noteaza scenaristul.

Nici Zuckerberg, nici Saverin nu veneau din medii defavorizate si, cu toate astea nu puteau intra in fratiile elitiste de la Harvard.

Subiectul filmul a stranit multe controverse. 

"Filmul a fost o reprezentare corecta a ceea ce s-a intamplat. Eduardo a fost cel care a venit la mine, Mark nu a vrut sa vorbeasca", a mai precizat acesta.

Zuckerberg, timid in dezvaluiri, a descris filmul ca fiind fictiune si a negat afirmatia conform careia Facebook s-a nascut din dorinta sa de a face parte dintr-un grup.

#facebook, #mark zuckerberg evreu, #povestea facebook, #retele sociale, #the social network , #stiri Facebook