Pretul petrolului, mai mare cu 2%, pe fondul nelinistilor din Arabia Saudita

Luni, 28 Februarie 2011, ora 14:05
1726 citiri
Pretul petrolului, mai mare cu 2%, pe fondul nelinistilor din Arabia Saudita

Pretul petrolului a crescut luni cu 2%, pe fondul temerilor ca tulburarile din Orientul Mijlociu s-ar putea extinde inclusiv in Arabia Saudita. petrolul Brent ajungand la 114,5 dolari barilul dupa primele tranzactii, in timp ce petrolul "sweet crude" a atins nivelul de 99,5 dolari barilul, informeaza NewsIn.

Livrarile de petrol din Libia au fost oprite in proportie de 75% ca urmare a revoltelor, dar Arabia Saudita a promis ca va suplini acest deficit. Cu toate acestea, bursa din Arabia Saudita a pierdut cinci procente duminica, dupa ce 119 personalitati din domeniul academic, activisti si oameni de afaceri au trimis Regelui Abdullah o scrisoare deschisa prin care i-au cerut sa adopte o serie de reforme.

Indicele Tadawul al bursei saudite a cumulat o scadere de 10% in ultimele doua saptamani, ajungand la cel mai scazut nivel din ultimele sase luni, ceea ce i-a determinat pe mai multi investitori sa ceara Executivului o interventie in vederea stabilizarii pietei ori, in lipsa acesteia, sa dispuna inchiderea bursei.

Stirile vin pe fondul anuntului ca bursa egipteana va fi redeschisa marti, dupa o luna de inchidere cauzata de protestele populare din aceasta tara.

Scrisoarea catre regele saudit vorbeste despre coruptia si nepotismul care au creat o prapastie intre stat si societate. Pe de alta parte, o pagina de Facebook, care a strans in cateva zile 12.000 de aderenti, cheama la o "zi a furiei" in Arabia Saudita, pe 11 martie.

Analistii se tem ca regatul ar putea avea parte de soarta Egiptului sau a celorlalte tari arabe cuprinse de ample miscari de strada impotriva regimurilor autoritare care le conduc. Doua treimi din populatia Arabiei Saudite au varste sub 30 de ani, iar somajul in randul tinerilor insumeaza de aproape trei ori media nationala.

Arabia Saudita joaca un rol critic in aprovizionarea globala cu petrol. Nu este doar cel mai mare producator mondial, cu cele mai mari rezerve, ci are si un rol cheie in Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), fiind statul cu cea mai mare capacitate de productie neutilizata. Regatul poate furniza OPEC 4,7 milioane de barili pe zi, in timp ce exporturile Libiei sunt estimate la 1,5 milioane de barili pe zi.

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#pretul petrolului, #petrol, #proteste arabia saudita , #stiri Facebook