Romania, locul 7 in topul surselor de spam

Joi, 20 Mai 2010, ora 09:10
1387 citiri
Romania, locul 7 in topul surselor de spam

Romania se afla in primul trimestru pe locul sapte intr-un top al statelor care raspandesc mesaje spam, cu o pondere de 4% din total, reiese dintr-un raport al producatorului rus de solutii de securitate Kaspersky, precizeaza Mediafax.

"Primele trei surse de spam in lume sunt Statele Unite ale Americii (16%), India (7%) si Rusia (6%)", se arata in raport.

Kaspersky apreciaza ca o tendinta majora este migrarea spammer-ilor de pe domeniile din China, cu extensia .cn, catre cele din Rusia, .ru, ca urmare a unor reguli severe impuse de administratia chineza la inregistrarea unui nou domeniu de internet.

"Cele din Rusia sunt mult mai atractive pentru infractorii cibernetici, deoarece presupun cerinte legale mai permisive", conform companiei.

In raport, Kaspersky atentioneaza ca, in primele trei luni din 2010, numarul tentativelor de phishing pe retelele sociale a crescut alarmant.

"In mod neasteptat, Facebook a devenit una dintre cele mai populare tinte. Este pentru prima data, de cand am inceput monitorizarea traficului de spam, cand atacurile asupra unei retele sociale au fost atat de prolifice", conform realizatorului raportului.

Ponderea e-mail-urilor de tip phishing din primul trimestru al anului este de 0,57% din volumul total al traficului de mesaje electronice.

Spammerii au invatat sa exploateze noile platforme de internet, precum blogurile sau retelele sociale, pentru scopuri proprii.

Saturatia "pietei de spam" a condus la o stagnare a acesteia, stabilindu-se la 85,2% din totalul traficului pe Internet in primele trei luni ale anului 2010. Acest procent coincide cu cel de la sfarsitul anului 2009.

#phishing spam romania retele sociale internet Kaspersky , #stiri Facebook