Schimba-ti cariera in timp ce lucrezi

Luni, 11 Ianuarie 2010, ora 10:28
2498 citiri
Schimba-ti cariera in timp ce lucrezi

Daca tanjesti dupa o noua cariera in anul 2010, nu esti singurul. Date statistice surprinzatoare, oferite de raportul Employment Dynamics and Growth Expectations 2009 (EDGE), Robert Half International, au aratat ca mai mult de jumatate dintre angajati planuiesc sa isi schimbe cariera sau sa se intoarca la studii imediat ce economia isi va reveni.

Avand in vedere aspiratiile tale, ar fi bine pentru tine sa incepti sa actionezi cat mai repede – cat timp ai un job platit – pentru a te asigura ca viitoarea tranzitie profesionala se va realiza cu o mai mare usurinta, sfatuieste Alexandra Levit, Yahoo! HotJobs.

Cand te trezesti dimineata

Cand alarma de la ceas suna, pune mana pe o agenda si pe un creion si acorda-ti 10 minute pentru a te gandi ce anume iti place si ce nu iti place in cazul unui mediu de lucru. Intrebarile cu care ai putea sa incepi sunt:

•    Ce este important pentru tine si care sunt valorile tale?

•    Cum ai defini tu “succesul”?

•    Cum ai prefera sa lucrezi?

•    Ce tip de job te-ar determina sa vrei sa fii blocat in trafic ore in sir, doar pentru a avea sansa sa ajungi la birou?

In timp ce iti bei cafeaua de dimineata

In loc sa navighezi pe Facebook, verifica datele statistice cu privire la angajare, la joburi, analizeaza piata si ia-ti notite. Uita-te peste sutele de mii de ocupatii si noteaza-le pe cele care te-ar interesa.

Fa o lista cu abilitatile transferabile cautate (exemplu: project management, vanzari, marketing, finante) si, pe masura ce ziua se desfasoara, gandeste-te cum iti folosesti in prezent abilitatile respective si daca le-ai putea imbunatati in vreun fel.

In timpul pauzei de pranz

Cauta organizatii pe LinkedIn.com care activeaza in domeniul care te intereseaza. Foloseste acest site, precum si alte resurse online sau offline, precum centre de prefectionare profesionala sau reteaua sociala si profesionala, pentru a lua legatura cu indivizi care lucreaza in prezent in domeniile tintite de tine.

Trimite-le un e-mail si cere-le acordul de a programa un interviu cu rol informational, in care sa ceri informatii specifice despre necesitatile de training, responsabilitati, salariu, mediu de lucru si oportunitati de promovare. Atata timp cat esti politicos, nimeni nu te va invinovati pentru ca iti doresti sa afli informatii din interior.

Inainte de a pleca de la birou

Dupa ce ti-ai terminat sarcinile din ziua respectiva, ramai dupa program si cauta online resurse, cursuri, informatii destinate pentru a-ti facilita reprofilarea profesionala. Prezentarile video online ofera deseori aceeasi valoare pe care o au seminariile mai costisitoare, consumatoare de timp si care implica deplasari dificil de realizat.

In drum spre casa

Multi oameni isi iau repede gandul de la schimbarea carierei, pentru ca simt ca nu isi pot permite o asemenea schimbare. Incepe de pe acum sa iti planifici tranzitia, creandu-ti un document in Blackberry, PDA sau pe computerul personal, care sa tina cont de cheltuielile tale zilnice.

Daca iti notezi aceste lucruri, in drum spre casa, timp de o luna sau doar cateva saptamani, vei fi surprins de cat de multe informatii vei acumula.

Vei incepe sa observi tipare de cheltuieli deloc necesare (vizita de dimineata la Starbucks, sushi la pachet etc.) si diverse zone in care poti strange usor cureaua.

O intrebare buna pe care sa ti-o pui singur este: “Am nevoie cu adevarat de asa ceva?” Daca realmente nu ai nevoie, atunci pune banii respectivi deoparte, pentru a te pregati pentru reprofilarea profesionala.

#cariera job reprofilare profesionala angajat companie manager , #stiri Facebook